Zorginstellingen hebben steeds vaker duurzaam voedsel op het menu

Zorginstellingen hebben steeds vaker duurzaam voedsel op het menu. De sector heeft in 2014 35 miljoen euro uitgegeven aan dier- en milieuvriendelijke producten. Dat is een stijging van 158 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (14 miljoen euro). Een flink deel van de stijging wordt evenwel veroorzaakt door aangepaste etiketten.

Deze conclusies kunnen worden getrokken uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt verder dat consumenten voor het vijfde jaar op rij meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel hebben gekocht.

De buitenhuishoudelijke markt (horeca, catering, zorginstellingen, transport en recreatie) laat een omzetgroei van 74 procent in duurzaam voedsel zien. “Een inhaalslag ten opzichte van eerdere periodes”, concluderen de onderzoekers.

Maar de stijging werd gedeeltelijk veroorzaakt doordat fabrikanten de etiketten op producten hebben aangepast als gevolg van nieuwe wetgeving op etikettering, waarbij tegelijkertijd met andere aanpassingen ook keurmerkinformatie aan de etiketten is toegevoegd. Met andere woorden, producten die eerst niet duurzaam waren, zijn dat nu opeens wel.

De Monitor Duurzaam Voedsel is uitgevoerd door LEI Wageningen UR en is voor het eerst uitgebracht in 2011. De geaggregeerde data voor het berekenen van de bestedingen aan voedsel in de buitenhuishoudelijke markt zijn samengesteld door Foodstep. Dat onderzoeksbureau baseert zijn marktmeting op verkoopgegevens van leveranciers binnen de sector en marges in de buitenhuishoudelijke markt.

Bron: Food Hospitality

Een greep uit de mogelijkheden

Meer nieuws over duurzaamheid