Ziekenhuis Tjongerschans: Award Beste ziekenhuis 2016

Beste Ziekenhuis

‘We proberen steeds om het de volgende keer nóg beter te doen’

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft tien verpleegafdelingen met een kleine keuken. Daarnaast zijn er een centrale keuken, een restaurant en een brasserie. Tjongerschans won in 2016 de Veiligvoedsel.nl. Award voor Beste ziekenhuis. De centrale keuken, de keukens van de verpleegafdelingen en het restaurant (de brasserie hoorde er nog niet bij) haalden de hoogste gemiddelde score. Angeline van den Berg, afdelingshoofd Hotelservices, is daar trots op.

Wat betekent het winnen van de Award voor jullie?

‘Het is de derde keer dat we deze Award winnen, maar we zijn nog net zo blij als de eerste keer. Voor onze medewerkers is het een mooie beloning voor de goede prestaties die zij neerzetten. We zijn met een groep collega’s van verschillende disciplines naar de uitreiking geweest tijdens het congres van Veiligvoedsel.nl. Leuk om dat te doen met de mensen die dagelijks met voedselveiligheid te maken hebben. Zo doen zij ook inspiratie op.’

Wat is de impact van de Award?

‘Het belangrijkste is dat de patiënten weten dat de maaltijden veilig zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat we ons continu blijven verbeteren. Binnen Tjongerschans vinden we het erg belangrijk dat medewerkers meedenken over onderwerpen die beter kunnen. Samen met het team pakken we deze punten dan op. En het levert publiciteit op. De Leeuwarder Courant schrijft erover, net als de plaatselijke krant. Het is dus ook goed voor de pr van het ziekenhuis.’

Waarom werken jullie met de Stichting Veiligvoedsel.nl samen?

‘De HACCP wet- en regelgeving is heel uitgebreid en verandert nog weleens. Het is behoorlijk bewerkelijk om als organisatie je eigen HACCP-handboek bij te houden. De Stichting Veiligvoedsel.nl is daarin gespecialiseerd, zij ondersteunen ons met datgene wat op ons van toepassing is. Iedere afdeling heeft een map met daarin alle belangrijke informatie, met aftekenlijsten et cetera. Die papieren aftekenlijsten maken trouwens per 1 januari 2017 plaats voor digitale lijsten op iPads. Dan stappen we over op de e-HACCP. Dat zal even wennen zijn, maar uiteindelijk werkt het makkelijker en sneller.’

Zouden jullie anderen aanraden om mee te doen?

‘Absoluut. Wij zijn hier heel tevreden over. We hebben nooit incidenten of gedoe gehad rondom de veiligheid van voedsel. Dat is natuurlijk vooral voor een ziekenhuis waar je te maken hebt met kwetsbare mensen, heel belangrijk.’

Bijzonderheden

‘Geïnspireerd door het Nationaal Congres Veilig Voedsel houden wij sinds drie jaar ons eigen minisymposium over veilig voedsel. Een combinatie van een gezellige avond waarbij we het winnen van de award vieren, en kennis delen.’

Website Tjongerschans

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws