Winnaars Veiligvoedsel.nl Awards 2020 in het zonnetje gezet

Zorggroep Hof en Hiem, tijdens award uitreiking  in 2019

De winnaars van de Veiligvoedsel.nl Awards 2020 zijn bekend. Meer dan vierhonderdvijftig zorglocaties en afdelingen streden in zeven verschillende categorieën een jaar lang om de beste van Nederland te zijn. De top drie in elke categorie werd op basis van onaangekondigde keurmerkaudits genomineerd. De best presterende zorgorganisaties zijn de afgelopen twee weken in het zonnetje gezet.

De winnaars in elke categorie zijn:

  • Beste Restaurant: een gedeelde eerste plek; De Plaza van Interzorg Anholt in Assen en het restaurant Hullenveld van Interzorg De Hullen in Roden,
  • Beste Zorgafdeling: Roessingh, Centrum voor Revalidatie te Enschede,
  • Beste Nieuwkomer: het restaurant van Zorgverlening het Baken Seewende in Nunspeet,
  • Beste Keuken: Brasserie Midscheeps van Argos Zorggroep Tweemaster in Maassluis,
  • Beste Kleinschalig wonen: huiskamer Drentina Interzorg De Hullen in Roden
  • Beste Ziekenhuis: Tjongerschans in Heereveen.
  • Beste Zorggroep: Zorggroep Hof en Hiem in Friesland. Zij wisten met een score van 9,43 zelfs voor de vijfde keer de Veiligvoedsel.nl Award binnen te slepen.

Extra blijdschap voor Hof en Hiem

Eddie Hilarius, coördinator voedingsdienst, van Zorggroep Hof en Hiem met locaties in Joure, Lemmer, Balk en st. Nicolaasga vertelt: “De award vijf keer achter elkaar winnen, betekent dat voedselveiligheid er gewoon zit ingebakken. We zijn gestart met de nulmeting in 2008. De score was toen ook al goed. Door goede afspraken met elkaar voor alle locaties zijn we steeds hoger gaan scoren.”

Hij wil duidelijk onderstrepen dat het niet het doel is om een hoog cijfer te halen. “We willen blijven zorgen dat onze medewerkers bewust zijn en blijven, dit niet alleen betreffende veilig voedsel, maar ook klantvriendelijkheid en gastvrijheid staan bij ons hoog in het vaandel.”

Onder andere door scholing blijft de voedselveiligheid onder de aandacht staan op alle locaties. Daarnaast vindt er één keer per jaar interne- en externe audit plaats en ze maken gebruik van Checkbuster. Checkbuster is een online kwaliteitsplatform waarmee erg makkelijk interne audits en inspecties worden verricht.

Aandacht voedselveiligheid

In de keukens van Hof en Hiem wordt dagelijks vers gekookt voor zowel intramuraal en tafeltje dekje met warme uitgifte. “Er is er een keuzemenu, en de catering en feestjes worden georganiseerd vanuit de eigen keuken. We kennen onze klant en communiceren nog met onze bewoners en tafeltje dekje klanten over voeding.”

Hij is erg trots op zijn collega’s van de keukens, die het winnen van deze award mogelijk hebben gemaakt. Hilarius: “We zijn ook blij dat de locatie Suderigge te Lemmer vorig jaar de award voor beste keuken binnen haalde. En dit jaar eveneens genomineerd was met een 9,61.”

Stichting Veiligvoedsel.nl

De uitreiking van de Veiligvoedsel.nl Awards is een initiatief van Stichting Veiligvoedsel.nl. Sinds 2005 geeft de stichting het Keurmerk Veiligvoedsel.nl uit aan organisaties goedkeurt die voldoen aan de hoogste veiligheidseisen omtrent het bewaren en bereiden van voedsel. Inmiddels voert Stichting Veiligvoedsel.nl ieder jaar audits uit bij ruim 550 zorglocaties en –afdelingen, die allen meedingen naar de Veiligvoedsel.nl Award. 

Doel Veiligvoedsel.nl Award

Met de Veiligvoedsel.nl Awards wordt door Stichting Veiligvoedsel.nl op positieve wijze aandacht geschonken aan het belang van veilig en hygiënisch werken in zorginstellingen en ziekenhuizen. Hiermee worden voedselvergiftigingen voorkomen. Jaarlijks vinden er nog ruim 680.000 voedselbesmettingen plaats in Nederland.

Veilig voedsel is voor iedereen de eerste levensbehoefte. Stichting Veiligvoedsel.nl maakt zich sterk voor herkenbare en werkbare voedselveiligheid in Nederland. Met de introductie van het Keurmerk Veiligvoedsel.nl is een zorginstelling in staat aan haar cliënten de kwaliteit van het voedsel te tonen. De bewoners krijgen hierdoor de door velen verlangde keuze voor veilig eten.