Wie broodkapjes eet, verspilt minder voedsel

Nederlanders die de korstjes en kontjes van brood opeten, gooien tot wel drie keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten. Ouderen boven de 65 jaar eten de kapjes van het brood het vaakst op. Deze conclusies trekt het Voedingscentrum uit eigen onderzoek onder ruim duizend Nederlanders. 

Van de ondervraagden geeft 51 procent aan de kapjes altijd of bijna altijd op te eten. 14 procent doet dat meestal. Bijna een kwart van de ondervraagden, eet zelden of nooit broodkapjes.

De mensen die aangaven dat ze hun kapjes meestal of altijd opeten, lieten weten dat ze in de afgelopen week toch nog gemiddeld 21 gram aan brood weggooiden. Bij de mensen die geen kapjes eten was dat drie keer zoveel: 60 gram.

De totale voedselverspilling bedroeg bij de veelvuldige kapjeseters gemiddeld zo’n 175 gram per week, bij de niet-kapjeseters was dat gemiddeld 329 gram.

71 procent vindt dat je broodkapjes ‘hoort op te eten’. Een andere groep (59 procent) vindt de kapjes net zo lekker als de rest van het brood. Daarentegen is 17 procent van mening dat de kapjes slechts zijn bedoeld ‘om de rest van het brood vers te houden’.

2,5 miljoen broden in afvalbak

Volgens het Voedingscentrum staat brood op de eerste plaats van voedsel dat wordt verspild. Volgens het centrum gooien Nederlandse huishoudens zo’n 2 miljoen kilo per week aan broodproducten weg. Dat zijn in totaal 2,5 miljoen broden. Daar valt volgens het centrum nog een hoop winst in te behalen.

Van de mensen die kapjes eten, zou 96 procent graag nog minder brood willen verspillen. Daarnaast geeft 85 procent van de mensen die de kapjes laten liggen dat ook zou willen.

Bronnen
Het Voedingscentrum