Welke Hygiënecode moet ik kiezen?

Is het kiezen van een Hygiënecode verplicht?

Het is niet verplicht om te werken met een Hygiënecode. Het is echter wel verplicht voor elke organisatie die voedsel verwerkt om te werken met een HACCP-voedselveiligheidsplan. Om zo’n HACCP-plan op te stellen is een risicoanalyse nodig. Bij een risicoanalyse worden alle mogelijke gevaren wetenschappelijk onderzocht. In het HACCP plan staan alle maatregelen die de eventuele risico’s zoveel mogelijk uitsluiten.

Voor alle Hygiënecodes geldt dat er een risicoanalyse is uitgevoerd. Een Hygiënecode is dus een HACCP-plan dat is geschreven voor een bepaalde branche, bijvoorbeeld de Horeca of een bakkerij. De meeste bedrijven of organisaties die in dezelfde branche werkzaam zijn komen qua processen en dus ook qua risico’s overeen. Het is dus niet voor elk bedrijf nodig om opnieuw een risicoanalyse te doen, mits gewerkt wordt volgens de Hygiënecode.

Werken met Hygiënecode

HACCP-wetgeving

Sinds 14 december 1995 is het wettelijk verplicht in Nederland om te werken volgens de HACCP. Het doel van de HACCP-wetgeving is het verhogen van de voedselveiligheid. De voedselbereiding wordt gezien als proces, waarbij continu controle nodig is voor alle stappen in het voedingsproces. De wetgeving geldt voor elke stap in de keten, van grondstof tot maaltijd.

De gedachte achter HACCP is om elke stap te controleren en te borgen. Alle mogelijke gevaren worden hierbij uitgesloten. Het doel is een perfecte hygiëne met als gevolg een veilige maaltijd of veilige levensmiddelen.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert of wordt gewerkt volgens de HACCP-richtlijnen. De NVWA komt bij u langs voor een audit of een inspectie. Hoe groter het risico voor de voedselveiligheid, hoe vaker ze uw bedrijf of organisatie zullen bezoeken.

Waar is de Hygiënecode te bestellen

De Hygiënecode die u nodig hebt is te bestellen bij de branche-organisatie die de Hygiënecode uitbrengt. De Hygiënecode voor de Horeca kunt u bijvoorbeeld bestellen bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Op de website van de NVWA vindt u een overzicht van alle Hygiënecodes per sector.