Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. De Europese Unie heeft bepaald dat de 14 meest voorkomende voedselallergenen op het etiket vermeld moeten worden.
Wat is een voedselallergie?
Bij een voedselallergie worden de allergenen in de voeding gezien als mogelijke indringers in het lichaam. Normaal gesproken reageert het afweersysteem op schadelijke indringers, bijvoorbeeld bacteriën. Het afweersysteem van iemand met voedselallergie maakt antistoffen aan tegen de allergenen die in de voeding voorkomen. Allergische reacties kunnen zich alleen ontwikkelen bij mensen met een erfelijke aanleg hiervoor. De eerste keer dat het lichaam in contact komt met een allergeen is er nog geen allergische reactie. Tijdens het eerste contact maakt het lichaam antistoffen aan. Bij het volgende contact met een allergeen reageert het afweersysteem extreem heftig op dit allergeen.
Een voedselallergie moet niet worden verward met een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op voedingsmiddelen, maar dit heeft niets met het afweersysteem te maken. Een kleine hoeveelheid van de voeding waar iemand overgevoelig voor is wordt meestal wel getolereerd. Een voedselallergie en een niet-allergische voedselovergevoeligheid lijken op elkaar. De klachten bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid zijn over het algemeen milder.
Klachten bij een voedselallergie
De klachten die ontstaan naar aanleiding van een voedselallergie verschillen per persoon. Bovendien zijn het klachten die ook door andere oorzaken dan een voedselallergie kunnen ontstaan. Huid-, luchtweg- en maagdarmklachten zijn de meest voorkomende klachten. In het ergste geval is er sprake van een anafylactische shock. Dit is een acute reactie over het gehele lichaam, die uiteindelijk tot bewusteloosheid kan leiden. Bij een anafylactische shock is een adrenaline-injectie nodig om de reactie te stoppen. Patiënten die vaker een shock krijgen, hebben een noodpen met adrenaline bij zich.