Meer meldingen van voedselgerelateerde uitbraken

Rapport RIVM gepubliceerd met cijfers over 2017

In juli van 2018 heeft het RIVM een rapport gepubliceerd met het aantal voedselgerelateerde uitbraken. Je spreekt van een uitbraak als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. De meldingen van voedselvergiftigingen en voedselinfecties worden verzamelt door de de NVWA en de GGD. De verzamelde gegevens worden gebruikt om te onderzoeken welk voedingsmiddel de oorzaak van een uitbraak is. Bovendien zeggen de resultaten iets over de trends bij voedseluitbraken. Het levert kennis over de ziekteverwekkers en het risicogedrag.

norovirus

Aantal meldingen voedselgerelateerde uitbraken

In 2017 is opnieuw het aantal voedselgerelateerde uitbraken gestegen. In 2017 zijn in totaal 666 uitbraken met 2995 zieken gemeld, ten opzichte van 594 uitbraken met 2731 zieken in 2016 en 406 uitbraken en 1850 zieken in 2015.

Het aantal uitbraken en aantal zieken is daarmee respectievelijk 12% en 10% hoger ten opzichte van 2016. Het is niet duidelijk of het aantal uitbraken daadwerkelijk toeneemt of dat er steeds meer uitbraken worden gemeld.

Ziekteverwekkers

Net als in voorgaande jaren blijft norovirus (achttien uitbraken) de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door de bacteriën Salmonella (vijftien uitbraken) en Campylobacter (vijf uitbraken). In 2017 werden twee uitbraken met histamine-intoxicatie gemeld. De overige ziekteverwekkers werden elk in één uitbraak gedetecteerd: Shigella flexneri, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus toxinen & Bacillus cereus, hepatitis A-virus en lintworm.

Bron: Rapport RIVM