Vijftig voedingsmiddelen van de toekomst

Met deze 50 voedingsmiddelen een tevreden bevolking én planeet

Peulvruchten gecomprimeerd

In februari 2019 heeft wereldhulporganisatie WNF in samenwerking met levensmiddelenbedrijf Knorr een rapport uitgebracht over de voedingsmiddelen van de toekomst: met deze 50 voedingsmiddelen zou de gehele wereldbevolking voldoende gevoed kunnen worden zonder dat dit belastend is voor het milieu, aldus Dr. Tony Juniper.

Tijdens dit onderzoek is onder andere rekening gehouden met voedingswaarden, smaak, toegang tot het voedingsmiddel en de kostbaarheid ervan. Aan het onderzoek hebben verschillende disciplines meegewerkt en zijn 61 artikelen gebruikt om het wetenschappelijk te onderbouwen. De Wageningen Universiteit heeft ook een bijdrage geleverd aan het onderzoek.

Het gaat in het gepubliceerde artikel om 50 plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines, mineralen en ijzer. Dit maakt het artikel van de organisaties interessant. Is het haalbaar om met deze producten een smakelijke en voedzame maaltijd op tafel te zetten en kunnen we hiermee de wereldbevolking en de planeet tevreden houden?

Verschillende productgroepen komen in het artikel aan bod: algen, cactussoorten, peulvruchten, noten en zaden, graansoorten, (blad)groenten, kiemgroenten, fruit en paddenstoelen. Er staan geen dierlijke producten in het rapport.

Eetbare cactus gecomprimeerd

Cactus

Volgens de onderzoekers van het artikel is het eten van cactussen erg in trek in Midden-Amerika en Afrika. Net als de komst van de avocado in Europa verwachten onderzoekers dat ook de cactus de komende tijd in populariteit zal toenemen. Met de cactussoort ‘Nopalus opuntia’ kunnen verschillende soorten gerechten worden gevuld, zoals bijvoorbeeld Mexicaanse gerechten. De cactusbladeren en -vruchten kunnen rauw en gekookt gegeten worden of verwerkt in jam of sappen.

Wakame

Zeewier

Een ander opvallend voedingsmiddel is zeewier. Wiersoorten kunnen het hele jaar door in verschillende werelddelen geproduceerd worden, bijvoorbeeld in Azië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Californië en Argentinië. Wakame is één van de weinige plantaardige bronnen van het omega 3 vetzuur. Een voedingsstof die over het algemeen voornamelijk in vis wordt gevonden.