Paaseieren: veilig kleuren, veilig eten

Pasen Veiligvoedsel Veiligvoedsel.nl eieren

Pasen: is het wel veilig om die gekleurde paaseieren te eten?

Bij gekleurde eieren die je in de winkel koopt, loop je geen enkel risico dat de kleurstof door de eierschaal dringt. Bij gebruik van speciale eierverf of viltstiften speciaal voor eieren kunnen gekookte zelfgeschilderde paaseieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Wanneer waterverf of vingerverf voor kinderen wordt gebruikt, kan het ei wat kleurstof opnemen. Het gaat echter om een zo kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Een andere veilige keuze is het gebruik van kleurvloeistoffen of gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld taarten.

Natuurlijk verf

Wie met Pasen zelf eieren beschildert, kan die dus vervolgens met een gerust hart opeten, ook wanneer de verf door de schaal heen is gedrongen. Wil je toch helemaal op safe spelen, verf je paaseieren dan met natuurlijke verf zoals rode kool, koffie en spinazie of kruiden!

Klaarmaken en bewaren

Bewaar de eieren in de koelkast om het risico op salmonellabesmetting te verkleinen. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast als ze in de doos worden bewaard. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed.
Voor mensen die zich in een risicogroep bevinden, zoals zwangere vrouwen, ouderen en zieken, wordt geadviseerd een hardgekookt ei te eten. De kans dat eieren besmet zijn met salmonella is klein, maar door verhitting wordt de eventueel aanwezige salmonellabacterie gedood. De kooktijd voor een hard gekookt ei is 8 tot 10 minuten afhankelijk van de grootte van het ei en de te koken hoeveelheid eieren.

Paaseieren Veiligvoedsel

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws