Veilig boodschappen doen

Met deze 8 tips doet u veilig boodschappen

Koopt u nog zelf levensmiddelen in? Voor uw organisatie of als particulier. Gebruik onderstaande tips om op een veilige en bewuste manier uw boodschappen te doen!

boodschappen-doen

  • Ga naar een schone en nette winkel.
  • Kijk altijd goed naar de THT-datum op de verpakking van producten. Koop geen producten waarvan de THT-datum al is verlopen. Koop producten waarvan de THT-datum zo ver mogelijk weg ligt.
  • Let er op dat de verpakking heel, gaaf en schoon is (let speciaal op vlees-verpakkingen, deze mogen niet lekken of vochtig zijn).
  • Koop geen gedeukte conservenblikken. De inhoud van een blik dat bol staat is bedorven en moet worden weggegooid.
  • De producten moeten bij aankoop de juiste temperatuur hebben. Voor gekoelde producten geldt een temperatuur van maximaal 7 ºC, rauw pluimvee en klein wild < 4ºC, rauw orgaanvlees < 3ºC, verse vis: temperatuur die smeltend ijs benadert, ten hoogste 2ºC en diepvriesproducten minimaal – 18 ºC. Koop geen melk/yoghurt/vlapakken die bol staan of gekoelde producten die niet koud aanvoelen. Controleer eventueel de temperatuur van de koeling waarin ze zijn opgeslagen.
  • Dagverse producten zoals groente, fruit, vlees en vis moeten er bij aankoop fris, niet beurs, niet verkleurd of niet beschimmeld uitzien.
  • Koop niet te grote hoeveelheden in, zodat de producten op zijn voordat de THT-datum is verstreken.
  • Koop boodschappen die gekoeld of diepgevroren worden bewaard, altijd het laatst. Vervoer deze producten in een koeltas en zo snel mogelijk.

Veilig uw boodschappen vervoeren

koeltas

  • Gebruik bij het boodschappen doen een koeltas zodat de gekoelde en diepvriesproducten koel blijven. Zo voorkom je dat de ‘koelketen’ wordt onderbroken.
  • Onderbreek de ‘koelketen’ zo kort mogelijk. Ga direct na het inkopen terug en berg de dagverse producten en de diepvriesproducten direct op in de koelkast en de diepvries.
  • Voorkom vochtlekkage van vers vlees op andere producten. Doe er eventueel een aparte plastic zak omheen.
  • Meet en registreer bij aankomst de temperatuur van de producten. Gekoelde producten mogen maximaal 7 ºC zijn bij aankomst, rauw pluimvee en klein wild < 4ºC, rauw orgaanvlees < 3ºC, verse vis: temperatuur die smeltend ijs benadert, ten hoogste 2ºC en diepvriesproducten -15 ºC (oppervlaktetemperatuur).

Acties bij te hoge temperatuur van het product.

Zijn gekoelde producten bij aankomst warmer dan 7 ºC, dan geldt de 2 uurs-regeling; binnen 2 uur moeten de producten worden genuttigd of worden vernietigd. Zijn diepvriesproducten warmer dan – 15 ºC, dan geldt de ontdooiregeling: bewaar deze producten maximaal 2 dagen in de koeling.
Als de producttemperatuur bij terugkomst te hoog is, neem dan extra maatregelen. Blijft de temperatuur van de producten bij aankomst te hoog, koop deze producten dan niet zelf meer in maar laat deze via een geselecteerde leverancier bezorgen.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws