Terugroepactie van vleeswaren mogelijk besmet met Listeria

Vleesverwerker Offerman roept gesneden vleeswaren terug vanwege mogelijke aanwezigheid van listeria. De klanten van Offerman, zoals Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie zijn hierover geïnformeerd. Zij hebben vervolgens consumenten en afnemers geïnformeerd over welke verpakte vleeswaren mogelijk besmet zijn. Volgens de NVWA zijn er meer dan 9000 afnemers betrokken bij deze terugroepactie.

De fabriek van Offerman staat tijdelijk stil. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Offerman stellen gezamenlijk maatregelen op om de voedselveiligheid te garanderen in de toekomst. Offerman mag de vleesverwerking pas hervatten na goedkeuring van de NVWA.

vleeswaren

Wat moet je doen met mogelijk besmette producten?

Voor consumenten geldt het advies om de producten terug te brengen naar de plek waar u deze gekocht hebt en niet te consumeren. Bent u een (al dan niet directe) afnemer van Offerman? Dan wordt aangeraden om de producten niet te verkopen of te serveren. De mogelijk besmette vleeswaren zijn te herkennen aan het EG nummer NL 3214850 EG of NL 429 EG.

Is Listeria gevaarlijk?

De kans op een voedselinfectie van de bacterie Listeria monocytogenes (Listeriose) is het grootst bij risicogroepen, pas geboren baby’s, ouderen, zwangere vrouwen en volwassen met een verzwakt afweersysteem. Listeria is een bacterie die blijft delen bij koelkasttemperaturen. De bacterie is de doden door verhitting. De kans op besmetting is dus het grootst bij rauwe producten.

Bronnen:

https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/actuele-onderwerpen/mogelijk-met-listeria-besmette-vleeswarenproducten
https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/actuele-onderwerpen/publiekswaarschuwingen-vleeswarenproducten