Stickeren ten behoeve van de houdbaarheid

Stickeren ten behoeve van de houdbaarheid bij producten met een THT-datum

Over stickeren/coderen ten behoeve van de houdbaarheidstermijn bestaat nog al eens verwarring. Als basisregel geldt dat een product van een openingsdatum/nieuwe THT-datum moet worden voorzien als door het openen van de verpakking de bewaartermijn wijzigt. Dit staat altijd vermeld op de verpakking zoals: “na openen enkele dagen gekoeld houdbaar”, “na openen in de koelkast een week houdbaar” of “na opening beperkt houdbaar”. Producten, zoals melk, die in de supermarkt al gekoeld worden bewaard, zijn na opening te gebruiken tot de vermelde THT-datum op de verpakking als deze bij < 7 ºC worden opgeslagen.

dagstickers rol

Voorbeelden van producten die gestickerd moeten worden na openen:

  • Jam
  • Lang houdbare melk
  • Roosvicee
  • Koffiemelk
  • Sinaasappelsap
  • Ketjap & mosterd

Het stickeren of coderen van de producten zorgt ervoor dat voor iedereen duidelijk is wanneer het product is geopend en tot wanneer het product te gebruiken is. Het vermelden van de nieuwe datum kan op twee manieren, namelijk:

  • Vermeld de datum van opening op de verpakking
  • Vermeld de nieuwe THT-datum op de verpakking

Het is van belang dat bij iedereen bekend is welke methode er is gekozen.

Vaak staat vermeld op de verpakking tot wanneer het product na opening houdbaar is. Staat dit er niet exact op, gebruik dan de richtlijnen van de Houdbaarheidswijzer als werkbaar handvat. De houdbaarheidswijzer zit bijgesloten in de Veiligvoedsel-agenda of het Hygiënewerkboek. Maakt u geen gebruik van deze producten? Neem dan contact met ons op.

Opslag & verkoop van vers bereide producten

Indien er zelf bereide producten worden ingevroren om deze vervolgens te verkopen aan bewoners of anderen gelden er specifieke wettelijke normen. Deze norm verplicht bedrijven of instellingen om diepvries & gekoelde producten die worden verkocht te voorzien van een etiket. Op dit etiket moet worden vermeld welke ingrediënten er exact in welke hoeveelheid in het product zitten (vermeld in aflopende hoeveelheden aanwezig). Tevens moeten eventueel mogelijk aanwezige allergenen in het product worden vermeld op het etiket en moet worden aangegeven tot welke datum het product exact houdbaar is. Ook moeten de producent en de bewaartemperatuur worden vermeld.

Een greep uit de mogelijkheden