RIVM: Nederlanders krijgen te veel
PFAS binnen via voedsel en drinkwater

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert uit onderzoek dat Nederlanders te veel van de stof PFAS binnen krijgen via voedsel en het drinkwater. Hierdoor kunnen mensen mogelijk gezondheidsschade oplopen. Het RIVM adviseert om gevarieerd te eten en nog steeds kraanwater te drinken, aangezien men weinig kan doen om de stof te vermijden.

PFAS is een verzamelterm voor duizenden stoffen die onder meer gebruikt worden in kleding en antiaanbakpannen. De stoffen worden heel langzaam afgebroken in het milieu.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat PFAS schadelijker kan zijn voor de gezondheid dan eerder werd gedacht. “Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnen krijgen, kan dit een negatief effect hebben op het immuunsysteem”, aldus het RIVM.

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen ziekten. Als dat minder goed functioneert, kan iemand sneller ziek worden. RIVM: “In hoeverre gezondheidseffecten ook echt optreden is niet te zeggen.”

Moestuinen

Volgens het RIVM kunnen mensen zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Drinkwater en gevarieerde voeding zijn belangrijk om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen, zegt het RIVM.

Wel adviseert het instituut om geen groenten en fruit meer te eten dat mensen hebben geteeld binnen een kilometer rond de chemiebedrijven Chemours in Dordrecht en Custom Powders in Helmond. De nieuwe kennis over de stoffen was voor het RIVM de reden om de eerdere adviezen opnieuw te bekijken.

Bronnen
RIVM