Fraude met Italiaanse olijfolie

olijfolie

Italiaanse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar zeven producenten van olijfolie. De producenten zouden gewone olijfolie verkopen als de duurdere extra vergine variant. Het onderzoek is ingesteld na bevindingen van het tijdschrift ‘Il Test’. Negen van de twintig geteste flessen zouden volgens dit tijdschrift onderzoek geen extra vergine olijfolie bevatten, maar dit wel op het label vermelden.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wacht het Italiaanse onderzoek af. Fraude met betrekking tot voedsel is een onderwerp dat binnen de NVWA valt. Zij controleert onder andere of wat er op het etiket staat ook klopt met de inhoud van de verpakking.

Het verschil tussen gewone olijfolie en de extra vergine variant zit hem in de persing van de pasta die wordt gemaakt van de olijven. Het gaat over de zuiverheid van de olijfolie. Extra virgine moet zonder hitte en chemische toevoeging mechanisch worden geperst. In de olie mag niet meer dan 0,8 procent aan vrije zuren zitten. De extra virgine olijfolie wordt gehaald uit de eerste, koude persing.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws