OM eist tot 2 jaar cel voor etikettenfraude Nutrilon

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank in Rotterdam tegen vier verdachten van etikettenfraude met babymelkpoeder van Nutrilon gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist.Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgen de twee hoofdverdachten een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen de twee andere verdachten eiste het OM een gevangenisstraf van zestien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Koemelkallergie

Medio 2015 ontdekte een handelaar vervalste etiketten op metalen blikken babyvoeding. Volgens de nagemaakte etiketten bevatten de blikken Nutrilon Pepti 2, een dieetvoeding voor baby’s met een koemelkallergie. In werkelijkheid zat er Nenatal in, een voeding die wel degelijk melkeiwitten bevat. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk drinken, kunnen ze een ernstige allergische reactie krijgen.

Nutrilon pepti 2 fraude etiket

Fabrikant Nutricia waarschuwde in juni via de media voor de blikken met vervalste etiketten. De NVWA startte, onder leiding van het Functioneel Parket, een strafrechtelijk onderzoek naar deze fraude. Uit het onderzoek bleek dat de verdachten de blikken vanaf begin april tot eind juni 2015 rechtstreeks verkochten aan handelaren die de voeding naar China exporteren en aanboden op Marktplaats. Er is van 175 blikken vast komen te staan dat zij op de markt zijn aangeboden.

Koemelkallergie

De landelijke waarschuwing van Nutricia heeft tot gevolg gehad dat tientallen blikken Pepti 2 door consumenten zijn teruggestuurd. Al deze blikken en de blikken die in beslag genomen zijn, zijn volgens de officier in verband te brengen met de groep verdachten die vandaag terecht stonden. De officier meent dat onder andere de aanwezigheid van hun vingerafdrukken op de blikken voldoende bewijs oplevert voor hun betrokkenheid bij een lucratieve handel in omgekat babymelkpoeder.

Gezondheid baby’s in gevaar gebracht

Het is volgens het Functioneel Parket van groot belang dat de samenleving kan vertrouwen op de deugdelijkheid van producten die op de markt worden gebracht. Door te vervalsen en daarna consumenten te misleiden loop dat vertrouwen een deuk op en is in dit geval de gezondheid van baby’s in gevaar gebracht. En dat in een markt, die vanwege eerdere schandalen, zwaar onder druk is komen te staan. Daarbij is de goede (merk)naam van een belangrijke producent van babyvoeding misbruikt. Volgens de officier wilden de verdachten geld verdienen met het in gevaar brengen van de gezondheid van een ontzettend kwetsbare groep: baby’s met een allergie voor datgene wat verdachten op de markt brachten. “Op dit soort feiten kan slechts met een gevangenisstraf worden gereageerd”, stelt de officier.

Bron: evmi

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws