NVWA raadt gebruik servies van bamboe sterk af

servies melamine bamboe

Op de markt zijn al enige tijd herbruikbare serviessets en bekers verkrijgbaar onder de naam bamboe. Deze producten zijn gemaakt uit melamine kuststof waar bamboe- of maisvezels aan zijn toegevoegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt om geen melamine serviesgoed meer te gebruiken. Dit advies geldt ook voor servies dat volledig uit melamine bestaat voor heet eten en drinken bij kinderen tot en met drie jaar.

Uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA blijkt dat bij het gebruik van bamboe serviesgoed stoffen als formaldhyde en melamine in het voedsel of drinken terecht kunnen komen. Bij temperaturen boven de 70°C kunnen deze twee schadelijke stoffen vrijkomen. Bij te hoge hoeveelheden kunnen die stoffen maagirritatie en maagzweren veroorzaken.

Bamboe is populair, omdat de producten sterk, licht en herbruikbaar zijn. En in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Naast kinderservies en bekers zijn er bijvoorbeeld ook kommen of borden. Het blijkt echter dat deze verschillende items helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Aangezien er vaak ook plastic in is verwerkt.

BuRO laat bovendien weten dat bamboe- en maisvezels als toevoeging aan kunststof serviesgoed niet is beoordeeld door de EU-voedselveiligheidsautoriteit (EFSA); de veiligheid kan daarom niet worden gegarandeerd.

Uit de handel

Het toevoegen van bamboe- en maisvezels aan kunststof gebruiksartikelen zoals serviesgoed is daarom niet toegestaan. Het Voedingscentrum laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen.

Het is dan ook aan te raden om producten op basis van melamine niet meer te gebruiken. Vooral niet bij warme maaltijden of warme dranken. Kies hiervoor bij voorkeur voor producten die gemaakt zijn van glas of hout.