NVWA: gebruik kruidenmiddel Montalin niet 

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om Montalin niet te gebruiken. Mensen die het kruidenpreparaat Montalin gebruiken kunnen namelijk zonder het te weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen. Daarmee wordt de kans op bijwerkingen groter.

Volgens de NVWA hebben de webshops die dit middel verkochten de handel gestaakt. Toch wordt het nog wel verkocht, onder meer via besloten groepen. Montalin wordt genomen bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma en koorts.

Bijwerkingencentrum Lareb maakte onlangs al bekend dat het kruidenpreparaat uit Indonesië pijnstillende geneesmiddelen bevat. Het gaat om de ontstekingsremmende pijnstiller NSAID en paracetamol. Uit meldingen die Lareb ontving, bleek dat gebruikers opvallend snel pijnvermindering hadden na gebruik van het kruidenpreparaat.

NVWA vertelt: “Het is verboden om deze farmacologisch actieve stoffen toe te voegen aan kruidenpreparaten. Mensen die Montalin gebruiken kunnen zonder dat ze het weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen.”

Bronnen:
Lareb
NVWA