Nederlanders consumeren te veel zout en suiker

Afspraken tussen de voedingsindustrie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uit 2014 om minder zout en suiker te gebruiken, hebben maar beperkt effect gehad. Het RIVM was toentertijd gevraagd om te kijken wat er van terecht zou komen. Het onderzoeksinstituut stelt nu vast dat er kleine stappen zijn gezet. Nederlanders krijgen nog altijd te veel zout en suiker binnen.

Zo is er bijvoorbeeld bereikt dat een volwassene gemiddeld per dag 0,5 gram minder zout binnenkrijgt. Het RIVM heeft het hierbij over een snufje zout. Mensen krijgen vooral minder zout binnen door het eten van brood, vlees, kaas en soep.

Bij suiker was de daling twee suikerklontjes oftewel 7,5 gram per dag. Op dat terrein werd vooral winst geboekt bij frisdranken en voor een klein deel bij melkproducten. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend, omdat daarover te weinig afspraken waren gemaakt, aldus het RIVM.

Een volwassen Nederlander krijgt elke dag gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen via voeding. De normen, zegt het RIVM, zijn 6 gram zout per dag en maximaal 10 procent van de totale energie via verzadigd vet. Exacte normen voor suiker zijn er niet. Het advies is om zo min mogelijk koek, snoep en dranken te nuttigen waar suikers aan zijn toegevoegd.

Bronnen
RIVM