Nationaal toilettenonderzoek 2016

De hygiëne bij openbare toiletten is verslechterd. De kans om een schoon toilet te treffen is een op vier.

Dit blijkt uit Het Nationaal Toiletonderzoek uitgevoerd door vakblad Service Management. Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek 27 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 38 procent.
Het meest vervuilde oppervlak is de toiletzitting, gevolgd door de knop van de kraan. Damestoiletten bleken voor de achtste keer op rij schoner te zijn dan de herentoiletten.

Van de vier onderzochte categorieën scoorde de horeca met 36 procent schone toiletten dit jaar het hoogst. De gezondheidszorg eindigde als tweede, hier was 30 procent van de toiletten schoon. Bij winkels, warenhuizen en tuincentra bleek 27 procent van de toiletten schoon. Van openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen was 16 procent van de wc’s schoon.

Volgens onderzoek van Stichting Veiligvoedsel.nl blijkt een veel hoger percentage van de toiletten schoon te zijn. Maar liefst 97,70 % van de toiletten bij de centrale bereidingsruimte of front-office keuken in de zorg zijn schoon en goed onderhouden. Bij dit onderzoek is echter geen bacteriologisch onderzoek gedaan.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws