Minder registratie goede stap naar betere zorg

discussie-congres-minder-registratie

Waarom minder registratie een goede stap naar betere zorg is

Medewerkers van zorgorganisaties geven aan dat er meer tijd en aandacht voor cliënten is, bij de stap naar minder registratie. Daarnaast is er ook meer tijd voor andere taken. Te veel registratie zorgt ervoor dat je onzorgvuldig wordt. Hoe simpeler de registratie is, hoe duidelijker. De administratie die nu bijgehouden moet worden is een wantrouwen naar de medewerker. Er wordt ook aangegeven dat er minder producten verspild worden, wanneer men minder registreert.

De voordelen van registratie

Door wel te registreren is er minder discussie, iedereen is meer betrokken en je weet waar je aan toe bent. De collega’s zitten op één lijn. Met registratie heb je minder risico’s en onkunde. Je leert van gemaakte fouten.

Waar loopt men tegen aan bij de overgang naar minder registraties

Men heeft te maken met aannames (het zal wel gedaan zijn) en laksheid. Het komt voor dat acties niet worden uitgevoerd. Er is een gebrek aan verantwoordelijkheid, wie moet je aanspreken als er zaken niet goed gaan. Het is moeilijk te achterhalen waar het fout gaat. Er zijn meer discussies en men is bang dat er minder aandacht voor de te registreren onderdelen komt. Men heeft moeite met het maken van de juiste keuzes bij de overgang naar minder registraties in verband met de wetgeving.

Oplossingen op minder registratie tot een succes te maken

Bezoekers van het Nationaal Congres Veilig Voedsel 2017 bedachten samen oplossingen voor de knelpunten. Eenduidigheid vanuit bijvoorbeeld de NVWA/ Inspectie is van belang, zodat zij op één lijn zitten. Het verbeteren van de bewustwording van medewerkers wordt veel genoemd. Er moeten medewerkers verantwoordelijk worden gemaakt. Op maat gemaakte e-learning of training (on the job, met koks erbij) wordt gezien als een goede oplossing. Bij kritische situaties willen sommigen blijven registreren (vlees, kip en rauwkost). Ook technische oplossingen (signaal o.i.d.) wordt als een oplossing gezien.

Conclusie

Minder registratie wordt als een goede zaak gezien, maar per zorgorganisatie (of bedrijf) blijft het maatwerk. Het is van belang de samenwerking en betrokkenheid te vergroten. Er moet meer balans komen tussen zorg en registratie. Investeer in techniek.

Toelichting

Bovenstaande titel is als stelling ter discussie gebracht tijdens het Nationaal Congres Veilig Voedsel 2017 op 16 februari. De genoemde argumenten, knelpunten en oplossingen in deze blog zijn naar voren gebracht door bezoekers van het congres. Raadpleeg tevens de posters die tijdens de discussieronde zijn gebruikt.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws