Campylobacter-besmettingen bij slachterijen gedaald

Van 2009 tot 2015 is het aantal pluimveevleesproducten met een hoge Campylobacterbesmetting van 9,8 naar 5,0 procent gedaald. Dat bericht FoodHolland op basis van berichtgeving van Pluimveeweb. Daarnaast is het aantal Campylobacter besmette vleeskuikenkoppels dat wordt aangevoerd bij Nederlandse slachterijen van 2011 tot 2015 gedaald van 53,0 naar 43,1%. Dat meldt de overkoepelende organisatie Nepluvi.

Campylobacter besmettingen op pluimveevlees verminderen

De Nederlandse pluimveesector is nu een aantal jaren bezig om Campylobacter besmettingen op pluimveevlees te verminderen. Slachterijen proberen bijvoorbeeld het aantal besmettingen te verminderen door de toevoeging van extra was-stappen in het slachtproces. Bovendien wordt bekeken of het verbeteren van de bedrijfshygiëne en het plaatsen van vliegennetten bij vleeskuikenhouders besmetting kan voorkomen.

Ook neemt Nepluvi deel aan het door de EU gesubsidieerde project Campybro, waarbij het effect van toevoegingen aan het voer op het aantal Campylobacter bacteriën in de darmen van kippen wordt onderzocht.

Bron: VMT

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws