Maaltijden invriezen voor later gebruik?

Zelf bereide maaltijden invriezen of terugkoelen voor later gebruik mag slechts één keer. Hoe lang je de maaltijd kan bewaren in de vriezer is afhankelijk van de temperatuur van de vriezer en de samenstelling van de maaltijd. Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.

maaltijden invriezen

Kant en klare maaltijden invriezen

Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren. Staat het niet op de verpakking? Informeer dan bij de leverancier of fabrikant of invriezen veilig is.

Op de juiste wijze maaltijden invriezen

Zorg ervoor dat je tijdens het terugkoelen schoon en hygiënisch werkt. Verdeel de maaltijden in kleine porties, zodat de temperatuur snel daalt. De maaltijd moet binnen 5 uur onder de 7 ºC zijn in de kern en binnen 24 uur moet de bewaartemperatuur zijn bereikt. Zorg dat de maaltijden die u invriest voor later gebruik zijn afgedekt en voorzien van een etiket met naam, TGT- datum en eventueel een vermelding van de allergenen. Ben je van plan de maaltijden te leveren aan een andere partij, dan ben je leverancier en moet je voldoen aan de etiketteringswetgeving.

Ontdooien van maaltijden

Plaats de te ontdooien maaltijden onderin de koelkast of koelcel in een lekdichte bak. Zorg ervoor dat het dooivocht niet op andere voedingsmiddelen kan lekken. Het is ook mogelijk om de maaltijd te ontdooien in de magnetron. Bij beide methodes is het belangrijk dat de maaltijd niet in het dooivocht ligt. Ontdooi de maaltijd binnen 24 uur en bewaar de maaltijd maximaal 48 uur in de koeling. Maaltijden die je ontdooit in de magnetron moet je direct daarna opwarmen en serveren.

Een greep uit de mogelijkheden