Lagere temperatuurinstelling gaat bederf tegen

Een juiste instelling van de koelkast is erg belangrijk voor het gekoeld opslaan van bederfelijke levensmiddelen. Denk hierbij aan kaas of yoghurt. Om voedselbederf tegen te gaan mag vanuit de wetgeving de temperatuur van deze producten maximaal 7 ºC zijn. Door het vaak openen van de koelkast kan de temperatuur binnenin echter al snel oplopen. Een koelkast dient daarom kouder te worden afgesteld om levensmiddelen de juiste temperatuur te laten behouden. 

De voorkeurstemperatuur voor de koelkast is tussen 2 ºC en 4 ºC. Bij deze temperaturen kunnen gevaarlijke bacteriën als salmonella of listeria zich minder snel delen.

Meet de temperatuur van de producten in de koelkast, dit geeft een goed beeld van de temperaturen. Dit kan gedaan worden met behulp van een thermometer.

Tevens is het belangrijk om alle etenswaren op de juiste plek neer te zetten. Want bij een juiste indeling blijven producten namelijk langer goed. In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk. Dit hangt bijvoorbeeld mede af van waar de vriezer zit. Bij sommige modellen is dit bovenin, maar meestal zit deze onderin.

Bacterie gevoelig

Waar de vriezer zit is het koudste gedeelte van de koelkast. Dit is dan ook de beste plek voor het bewaren van bederfelijke en bacterie gevoelige producten. Voorbeelden hiervan zijn: vis en vlees. Deze rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten.

Producten die kunnen lekken, zoals vlees, mogen niet boven andere producten staan. Sla vuile en rauwe producten daarom onderin op. Als er van vlees bijvoorbeeld drupvocht is, dan lekt het op de grond en daardoor kan het niet andere voedingsmiddelen besmetten.

Bewaar groenten en fruit in de groentenlade.

Bij het koelkastmodel waar de vriezer onderin zit, is bovenin de warmste plek. Daar kunnen de temperaturen ongeveer 3 graden verschillen met de daadwerkelijk ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor eieren, kaas of gebak.

Beperkt houdbaar

Daarnaast is het te adviseren om levensmiddelen niet te lang in de koelkast te laten staan. Want bacteriën kunnen gewoon blijven groeien bij koelkasttemperaturen. Dit is bij de bacterie listeria monocytogenes het geval. Beneden 7 ºC is dit nog beperkt, maar elke graad hoger vergroot de kans op listeria groei.

Levensmiddelen van dierlijke oorsprong en plantaardige producten kunnen makkelijk besmet raken met deze kiem. Groenten en melk vallen onder verdacht voedsel. Maar ook zachte kaas, kip en hot dogs. Door producten goed te verhitten kan een listeria-besmetting voorkomen worden.

Een andere gevaarlijke bacterie is salmonella dat leeft bij een temperatuur van 5 ºC tot 45 ºC. Mogelijk besmette producten kunnen zijn: varkensvlees, kip en rauwe melk. Eieren, voedsel met ei-componenten en besmet water.

Een salmonellavergiftiging voorkomen, kan door te werken volgens de juiste hygiëneregels. Verder dienen producten goed te worden verhit, tot 75 ºC in de kern. Ten slotte is het van belang dat eventuele salmonellabacteriën niet worden overgedragen door kruisbesmetting. In dit geval komen deze bacteriën van het ene product op het andere product.