Slachthuizen rood vlees presteren minder goed op hygiëne
Inspectiegegevens NVWA slachthuizen rood vlees openbaar
Eind augustus van dit jaar zijn voor het eerst de bedrijfsnamen openbaar gemaakt van de slachthuizen voor rood vlees. Het is vanaf nu inzichtelijk hoe de bedrijven scoren op hygiëne en dierenwelzijn. De laatste resultaten die worden weergegeven zijn van juli tot en met december 2017. De slachtbedrijven rood vlees scoren in die periode het slechts op het onderdeel “verontreiniging tijdens het slachtproces”. Het valt wel op dat de verschillen tussen de bedrijven groot zijn. De naleving van de regels voor het reiniging en ontsmetten van veevervoermiddelen was al goed en is nog verder verbeterd.
Waarom worden de inspectiegegevens openbaar gemaakt
De inspectiegegevens zijn alleen openbaar gemaakt bij grote slachthuizen. Voor kleine en middelgrote roodvlees slachterijen zijn wel de inspectieresultaten bekend, maar de namen van deze slachterijen zijn niet bekend gemaakt. Op de website van de NVWA wordt aangegeven dat de inspectiegegevens openbaar zijn gemaakt om de transparantie te bevorderen en om het vertrouwen van de consument in het handelen van de overheid te vergroten.
De processen die zijn beoordeeld
- Aanvoer schone dieren
- Reinigen en ontsmetten veevervoermiddelen
- Onthuiden of ontharen
- Verwijderen van ingewanden
- Ontsmetten gereedschappen/ messen
- Verontreiniging tijdens het slachtproces
- Verontreiniging eindproduct
- Temperatuur bij afvoer
Bron: https://www.nvwa.nl/