Gezamenlijke Hygiënecode voor slagers en poeliers

Voor alle slagers en poeliers in Nederland is een nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf beschikbaar vanaf begin maart 2021. Door de verschijning van deze code vervallen alle vorige codes (Hygiënecode voor het Slagersbedrijf uit 2010 en de Hygiënecode voor het Poeliersbedrijf uit 2011) en bestaat er nog maar één code. 

Voor de nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf is een overgangstermijn van de oude naar de nieuwe code tot 1 oktober 2021. Deze code is een gids voor vleesverkooppunten. Hierbij te denken aan boerderijwinkels of ambulante handel. Daarnaast is het echter ook bedoeld voor kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Het is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan. En geeft duidelijkheid over de regels om de voedselveiligheid en hygiëne te bewaken. Bedrijven die ervoor kiezen om met deze code te werken voldoen aan alle wettelijke HACCP-verplichtingen. In deze vernieuwde code is er meer aandacht voor onderwerpen als: dry-aged vlees, vis, groente en de bereiding en verkoop van broodjes.

Daarnaast is er informatie in te vinden over de verwerking van wild en keukenprocessen als sous-vide bereiding. De verbreding van de code voorkomt dat slagers en poeliers andere codes moeten gaan raadplegen of zelf een voedselveiligheidsplan moeten ontwikkelen voor processen die niet in de code staan.

De Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf is onder ander ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Slagers. Ook hebben diverse branchepartijen een bijdrage geleverd aan de inhoud. Gezien de overeenkomsten in processen tussen slagers en poeliers in combinatie met de intensieve samenwerking met de Poeliersbond is gekozen voor een gezamenlijke code.