Hof en Hiem: Award Beste Zorggroep 2016
‘Een stimulans om de kwaliteit extra goed op orde te hebben’
Zorggroep Hof en Hiem in De Fryske Marren won in 2016 de Veiligvoedsel.nl Award Beste Zorggroep. Deze Award gaat naar de zorggroep waarvan de keukens gezamenlijk de hoogste gemiddelde score behalen. De vier keukens van de kleinschalige woonzorgcentra scoorden gemiddeld een 9,3 op voedselveiligheid. Directeur-bestuurder Jan Veenstra en coördinator voedseldienst Eddie Hilarius zijn trots op hun prestatie.
Wat betekent het winnen van de Award voor jullie?
Veenstra: ‘Het is gigantisch leuk dat de keukens zo in het zonnetje zijn gezet. De hoofden van de keukens waren enorm blij en de koks natuurlijk ook. Het was echt een feestje. Op de terugweg van het congres hebben we meteen de bakker gebeld om gebak voor alle bewoners en medewerkers te bestellen. We hebben het met iedereen gevierd.’
Wat is de impact van de Award?
Hilarius: ‘Dat we allemaal apetrots zijn natuurlijk! Maar ook dat de directie en bestuur weten dat wij serieus met ons vak bezig zijn, hard werken en goed werk leveren. Dat geeft vertrouwen. Dat zie je terug in de investeringen. Een aanvraag voor bijvoorbeeld nieuwe apparatuur wordt eerder gehonoreerd.’
Veenstra: ‘Je merkt dat er een gezonde competitie tussen de verschillende locaties ontstaat. De koks willen niet onderdoen voor elkaar. Dat is leuk om te zien. En het levert positieve publiciteit op. We kregen leuke reacties van mensen uit de dorpen waar we zitten.’
Waarom werken jullie met de Stichting Veiligvoedsel.nl samen?
Veenstra: ‘Het is een stimulans om de kwaliteit in de keukens extra goed op orde te hebben. Dat kan met Stichting Veiligvoedsel.nl, zonder dat daar een hele papierwinkel bij komt kijken. We werken nu met een iPad-methode, waardoor rapportages direct klaar zijn. Ik ben enorm blij dat we er negen jaar geleden mee gestart zijn. We zijn continu bezig om de voedselveiligheid naar een hoger niveau te tillen.’
Zouden jullie anderen aanraden om mee te doen?
Hilarius: ‘Ik zou het zeker aanraden. Wees je er wel van bewust dat je de lat voor jezelf en je organisatie erg hoog legt. Een hoge score halen is gemakkelijker dan hem behouden. En het is, zowel bij de interne als de externe audit, altijd een momentopname. Het hele HACCP-proces moet goed worden gewaarborgd, maar je bent altijd afhankelijk van de dagelijkse gebeurtenissen. Maar het goede advies van Stichting Veiligvoedsel.nl en de zekerheid dat je de zaken goed op orde hebt, is veel waard. Ik hoop dat we hem de komende jaren ook winnen, zodat we er op elke zorglocatie één kunnen neerzetten.’
Bijzonderheden
De koks van Hof en Hiem houden jaarlijks een sessie bij een goed restaurant om ook de kwaliteit van voedselbereiding naar een hoger niveau te tillen. Vorig jaar namen ze deel aan een clinic in de kookstudio van Restaurant De Lindenhof in Giethoorn. De opgedane kennis werd weer ingezet tijdens het bereiden van de kerstdiners.
Hof en Hiem won in 2016 de Award voor de Beste werkgever in de zorgcentrabranche en een nominatie van Gastvrijheidszorg met Sterren voor de meest gastvrije zorglocatie.
Meer weten?
Website Hof en Hiem
Hof en Hiem in tien beste keukens