Hoe implementeert u de nieuwe allergenenwet?

Zoals al is aangegeven is de definitieve regeling voor de onverpakte levensmiddelen nog niet bekend. Voor voorverpakte levensmiddelen geldt de al goedgekeurde Europese verordening. Op alle voorverpakte producten moeten alle aanwezige allergenen vermeld zijn.

Voor niet voorverpakte producten (dagverse tafeltje-dekje maaltijden, serveren van vers gemaakte producten in een restaurant etc.) biedt de Europese verordening ruimte aan de lidstaten om dit zelf in te richten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diverse branche-organisaties waaronder de NVWA zijn in overleg over de mogelijkheden waarmee u om kunt gaan met allergenen bij niet voorverpakte levensmiddelen.

De mogelijkheden van allergeneninformatie bij niet- voorverpakte producten:

1. De allergeneninformatie wordt vooraf schriftelijk of elektronisch beschikbaar gesteld.

Voorbeeld:
Maak een lijst van de allergenen in uw producten en geef duidelijk aan waar deze lijst te vinden is. Zet de lijst op de menu-kaart of geef aan dat de lijst digitaal is in te zien.

2. De allergeneninformatie wordt mondeling medegedeeld door het personeel.
De consument wordt op de hoogte gebracht dat de allergeneninformatie mondeling is op te vragen. Op elk verkoopmoment is een personeelslid aanwezig die de allergeneninformatie mondeling kan geven. De allergeneninformatie moet bij een mondelinge mededeling wel schriftelijk of elektronisch verifieerbaar zijn door het personeel.

Voorbeeld:
Geef op een zichtbare plek, zoals op een bordje of op de menukaart, aan dat de klant met een allergie bij een personeelslid om informatie kan vragen. Het personeel bewaart de allergeneninformatie. Dit kan door de etiketten van voedingsmiddelen die in de gerechten zijn gebruikt te bewaren of door een lijst te maken van de allergenen per menu-item of gerecht.

Zorg dat ook u als bedrijf zich voorbereid op deze verandering. Wanneer er meer informatie is over de invulling van de allergenenwetgeving zullen wij u dit spoedig laten weten.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws