Handen wassen verbetert de voedselveiligheid

handen wassen

Heeft handen wassen echt zin?

Met je handen verspreid je eenvoudig ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, omdat je er veel mee aanraakt. Het toiletbezoek, het uitlaten van je hond, het snijden van rauw vlees of het legen van de afvalbak zijn enkele voorbeelden waarbij je in aanraking met ziekteverwekkers kan komen. Wanneer je met besmette handen vervolgens voeding aanraakt is het mogelijk dat je een voedselinfectie of -vergiftiging veroorzaakt. Daarom is handen wassen zo belangrijk.

De juiste manier van handen wassen

De wijze waarop handen wassen wordt aanbevolen verschilt per omgeving en Hygiënecode. Dit is ook logisch, want in een ziekenhuis met veel kwetsbare patiënten met een lagere weerstand is hygiënisch werken veel belangrijker dan in bijvoorbeeld een voetbalkantine. Raadpleeg de protocollen en/of Hygiënecode van jouw werkplek voor de juiste werkwijze.

Open de kraan met de aanwezige elleboogbediening of met de sensorbediening. Probeer in elk geval de kraan niet aan te raken met de vuile handen. Was de handen en polsen met ruim stromend water en zeep. Bedien de zeepdispenser als dit mogelijk is ook met de elleboog zodat de zeepdispenser niet besmet wordt. Vergeet de nagels, de nagelriemen en de muis van de hand niet schoon te maken en maak ook tussen de vingers goed schoon. Tussen de vingers is het lekker warm waardoor hier vaak extra veel bacteriën zitten.

handen drogen

Spoel de handen en polsen na het wassen goed af met water en verwijder alle zeepresten van de handen, de polsen en de onderarmen. Sluit hierna de kraan met de elleboogbediening. Raak de kraan niet aan met de handen, want dan worden de handen meteen weer besmet en kun je ze weer wassen. Is er geen elleboogbediening aanwezig, gebruik dan een papieren doekje om de kraan te sluiten. Maak de handen droog met papieren handdoekjes die je na gebruik meteen weggooit. Gebruik geen handdoek of koksdoek voor het drogen van de handen, omdat deze vaak al veel bacteriën bevatten. Gooi tenslotte de papieren doekjes weg in een goed afsluitbare afvalbak die voorzien is van voetpedaalbediening. Raak een afvalbak nooit met de handen aan, omdat de afvalbak een van de vuilste onderdelen in de keuken is, samen met de kraan.

Als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit zoals zand, vleesvocht en dergelijke mogen de handen ook worden ingewreven met desinfectiemiddel. Hiermee dood je bijna alle bacteriën (98%) die op je handen zitten waardoor je handen vrij zijn van bacteriën.


Leer alles over handen wassen volgens uw Hygiënecode

De handenwasgelegenheid

Het beste is om de handen te wassen in speciaal daarvoor bestemde wasbakken, om besmetting van producten te voorkomen. Dit zijn speciale handenwasgelegenheden die alleen worden gebruikt voor het wassen van handen en die dus niet worden gebruikt als gootsteen om bijvoorbeeld groente te wassen of uit te laten lekken.

Zorg ervoor dat elke ruimte moet beschikt over een handenwasgelegenheid. Een goede handenwasgelegenheid heeft een wastafel met warm en koud stromend water, met voldoende materialen om de handen op een hygiënische manier te wassen en te drogen. Er moet dus voldoende zeep aanwezig zijn, eventueel desinfectiemiddel en er moeten voldoende papieren handdoekjes aanwezig zijn om de handen te drogen.

Was je handen nooit in de gootsteen of met bijvoorbeeld afwaswater of een sopje. Hiermee breng je vaak alleen maar meer bacteriën aan op je handen en maak je ze niet schoon. Schone handen krijg je alleen als je de handen wast met schoon stromend water en zeep bij een schone handenwasgelegenheid. Maak daarom de handenwasgelegenheid inclusief de kraan en de dispensers regelmatig goed schoon.

Wanneer moet je handen wassen

  • voor aanvang van de werkzaamheden
  • na het bewerken van rauwe producten of ingrediënten
  • nadat je van het toilet komt
  • voor het samenstellen, garneren of verwerken van voedsel
  • voor het aantrekken en na het uittrekken van handschoenen
  • nadat je pauze hebt gehad
  • na het roken van een sigaret
  • na het niezen/snuiten van je neus