

HACCP plan maken
HACCP is opgenomen in de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen en is verplicht voor iedereen die voedsel bewerkt en/ of verwerkt. Voor het borgen van de veiligheid van uw voedingsmiddelen gebruikt u een HACCP plan. Hierin omschrijft u alle kritische aspecten van uw werkwijze. Bovendien omschrijft u alle maatregelen die nodig zijn om elk risico, met betrekking tot de voedselveiligheid, uit te sluiten.
7 stappen voor het opstellen van een HACCP plan
Leg de mogelijke gevaren vast bij alle voedingsprocessen binnen uw organisatie of bedrijf.
Bepaal de te controleren kritische punten (Critical Control Points, CCP’s).
Leg de normen vast van de CCP’s.
Monitor de CCP’s en bepaal hoe ze gecontroleerd worden.
Leg de maatregelen vast bij een eventuele afwijkingen van een CCP.
Controleer of het HACCP-plan werkt. Doe dit tijdens een periodieke verificatie.
Bepaal hoe u documenteert en registreert.