HACCP borgt voedselveiligheid op werkvloer

Checkbuster nxt account

Ieder bedrijf of organisatie die werkt met voedingsmiddelen is sinds 1995 in Nederland wettelijk verplicht om te werken volgens de HACCP. Deze wetgeving geldt voor elke stap in de keten van grondstof tot maaltijd. Het invullen van formulieren naar aanleiding van deze HACCP richtlijnen kan een tijdrovende klus zijn. Dit kan op papier, maar digitaal registreren maakt het echter een stuk gemakkelijker om het overzicht te behouden.

Doe snel en eenvoudig HACCP-registraties via de inspectie app van Checkbuster NXT op een tablet of smartphone. In de toegevoegde video worden alle stappen in het kort toegelicht. Via deze inspectie app van Checkbuster NXT registreert u in een eenvoudig overzicht enkel wat voor u noodzakelijk is.

De in te vullen, te beoordelen en afgeronde registraties zijn allemaal in een overzicht te zien. Voldoe hiermee direct aan alle strenge wet- en regelgeving omtrent hygiëne en voedselveiligheid; oftewel: HACCP. Dit staat voor: Hazard, Analysis, Critical, Control en Points. Ook wel: gevarenanalyse en kritische controlepunten. Hierbij dienen alle mogelijke risico’s beschreven te worden in een voedselveiligheidsplan.

HACCP lijsten kunnen helpen bij het opstellen van zo’n plan. In zo’n lijst wordt bijvoorbeeld aangegeven wat en hoe er gecontroleerd moet worden. Maar hierin staat ook waar deze aspecten aan moeten voldoen. Er zijn veel verschillende HACCP lijsten. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn: temperatuurlijsten of schoonmaaklijsten.

In de Hygiënecodes staat beschreven welke registraties er bijgehouden dienen te worden en welke HACCP lijsten voor u van toepassing zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze Hygiënecodes opgesteld voor verschillende branches.

Zo is er bijvoorbeeld één voor zorginstellingen, maar ook voor de horeca of catering. Organisaties die werkzaam zijn in deze branches hoeven geen eigen HACCP plannen op te stellen, maar hoeven daarentegen alleen de registratielijsten uit de Hygiënecodes in te vullen.

Er kan natuurlijk ook gekozen worden om een eigen HACCP plan op te stellen. Een ondernemer of bedrijf voldoet dan ook aan alle HACCP-verplichtingen. De NVWA controleert vervolgens of levensmiddelenbedrijven zich houden aan de hygiëneregels.

Controle

Het doel van de HACCP-wetgeving is het verhogen van de voedselveiligheid. De gedachte achter HACCP is om elke stap te controleren en te borgen. Alle mogelijke gevaren worden hierbij uitgesloten.

Het doel is een perfecte hygiëne met als gevolg een veilige maaltijd of veilige levensmiddelen. HACCP waarborgt de voedselveiligheid op de werkvloer.

Wilt u ook uw registratielijsten digitaal invullen? Vul uw gegevens in en wij maken een gratis proefaccount voor u klaar.

Ja, ik wil een gratis proefaccount