Groot aantal recalls: wat moet je doen?
De grote aantallen recalls momenteel moet bij zorginstellingen goed worden opgelost om problemen te voorkomen. Maar wat moet u doen bij een recall en waar kunt u juiste informatie vinden? En wat zijn nu eigenlijk de verplichtingen voor het melden van voedselincidenten?
Allergenenrecalls weer op site NVWA
De NVWA publiceert sinds maart 2016 alle allergenenrecalls weer op de website. Sinds 2014 deed de NVWA dat slechts sporadisch en was er een versnipperde informatievoorziening voor de allergische consument. Marjan van Ravenhorst van Allergenenconsultancy constateerde dat sinds de beleidswijziging in 2014 het aantal allergenenrecalls sterk is gestegen, van vijf meldingen in 2013 naar veertig in 2015. Ze meent dat de wijziging in het beleid van de NVWA mogelijk een reden is voor de forse stijging.
Naast allergenenrecalls kunt u ook de andere recalls terugvinden op de website van de NVWA of op Veiligvoedsel.nl.
Voedingsmiddelenbedrijven moeten adequaat handelen
Voedingsmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze bij voedselincidenten zelf aan het stuur blijven. Als een bedrijf de zaken zelf niet op orde heeft, neemt de NVWA bij een voedselincident het roer over. Dat kan ervoor zorgen dat (meer) reputatieschade ontstaat. Als een product recall professioneel gebeurt door het bedrijf kan het opgevat worden als een uiting van kwaliteitszorg en verantwoordelijkheidsbesef en kan deze de reputatie van het merk juist ten goede komen.
Meldwijzer
Bij meldplicht van voedselincidenten wordt er onderscheid gemaakt tussen schadelijke levensmiddelen en ongeschikte levensmiddelen. In het eerste geval moet altijd melding gedaan worden bij de NVWA, ook als het voedingsmiddel nog in eigen beheer is. Bij ongeschikte levensmiddelen is dat afhankelijk van de vraag wie in de keten het product in beheer heeft, wie de eerst verantwoordelijke in de keten in Nederland is en of het een private label product is. De NVWA heeft op 15 mei 2014 een nieuwe versie gepubliceerd van de Meldwijzer onveilige levensmiddelen. Dit is een beslisboom die duidelijk maakt wanneer een incident gemeld moet worden en wanneer niet. Deze meldwijzer kunt u ook terugvinden in de Veiligvoedsel-agenda.
Product terugbrengen of melding maken
Heeft u net gehoord dat een product die u gebruikt, teruggeroepen wordt? Dan kunt u deze altijd terugbrengen en uw geld terug krijgen. Het product merk, de supermarkt of de producent geeft op de website vaak duidelijk aan wat u precies kunt doen. Daarnaast kunt u altijd op de website van de NVWA terecht of bellen naar het Klantcontactcentrum van de NVWA 0900 – 0388. Heeft u zelf een schadelijk of onveilig product ontdekt? Dan kunt u dit online formulier van de NVWA invullen voor bedrijven of dit online formulier voor consumenten.
Wat kan Veiligvoedsel.nl voor u doen
Ook bij Veiligvoedsel.nl kunt u terecht voor vragen over recalls. Wij helpen u graag verder. U kunt bellen naar 050 – 311 95 20 of laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.