Geheugen minder snel achteruit door gezond eten

Gezonde voeding helpt bij het behoud van cognitieve functies, zoals het geheugen en concentratie, van ouderen. Dat laat het RIVM weten op basis van onderzoek. Volgens het gezondheidsinstituut heeft een 65-jarige die gezond eet de cognitieve functie van een 63-jarige. De onderzoekers stelden ook vast dat de cognitieve achteruitgang tussen de 55 en 75 jaar 7 procent minder is bij gezonde voeding dan bij een minder afgewogen menu.

Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Hierbij te denken aan functies zoals: waarneming, aandacht of oriƫntatie.

RIVM vertelt: “Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan. Door deze achteruitgang te vertragen kan het ontstaan van dementie mogelijk uitgesteld worden.”

Welke voedingsrichtlijn mensen volgen maakt niet zoveel uit, aldus het onderzoek. Als er maar voldoende groenten, fruit en volkoren producten worden gegeten. Daarentegen luidt het advies ook: eet weinig vlees, verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout.

Mensen dienen echter wel al geruime tijd gezond hebben gegeten, willen de effecten echt goed merkbaar zijn.