Gebruik titaandioxide in voeding mogelijk niet veilig

De witte kleurstof titaandioxide is opnieuw beoordeeld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en concludeert dat het niet zeker is dat het gebruik van E171 in voedsel veilig is. Titaandioxide oftewel E171 wordt als witte kleurstof in voedsel gebruikt. De Europese Commissie en de lidstaten beslissen binnenkort of het E-nummer titaandioxide nog in voedingswaren gebruikt mag worden in Europa.

E171 zit bijvoorbeeld in tandpasta, crèmes, snoepjes, soepen en sauzen. Het wordt ook verwerkt in chocolade, drop en in versiering zoals glazuur op koek en gebak.

EFSA vertelt: “Recent is duidelijk geworden dat minder dan 1% van de titaandioxide na inslikken wordt opgenomen in het lichaam. De deeltjes worden echter niet goed afgebroken en blijven in weefsel en organen in het lichaam achter. Voornamelijk in de lever en de milt.” Titaandioxide kan jaren in het lichaam aanwezig blijven.

Schadelijke stof

Door de nieuwe informatie is niet uit te sluiten dat E171 genotoxisch is. “Genotoxisch betekent dat een stof DNA in cellen kan beschadigen. Het lichaam kan deze schade repareren. Soms lukt dat niet en kan DNA-schade in de loop van tijd leiden tot kanker.”

In de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product staat of het additief erin zit. Op voedsel met titaandioxide staat de stof aangegeven met het woord ‘kleurstof’ gevolgd door de naam ‘titaandioxide’, ‘titaniumdioxide’ of het nummer ‘E171’. Op de verpakking van verzorgingsproducten staat titaandioxide aangegeven met het nummer: CI 77891.