Hoe lang moet ik mijn HACCP registratie bewaren?

De ingevulde HACCP registratieformulieren moeten 1 jaar bewaard worden. Wanneer je de HACCP registratie op papier doet is het soms wel prettig om de ingevulde formulieren eens op te ruimen.  Heb je een map per jaar, dan laat je de map van het vorige jaar nog even staan. De mappen van 2 jaar geleden mogen worden opgeruimd.

De HACCP-registratie doe je in eerste instantie voor jezelf. Het is een manier om te zien dat je systeem geborgd is. Bij de jaarlijkse audit (intern of extern) geven de formulieren inzicht. Je ziet snel dat de processen voldoen. En mocht het nog niet helemaal op orde zijn, dan zie je snel wat de afwijkingen zijn en hoe deze worden opgelost.

Komt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op bezoek? Dan willen zij vaak ook de registratieformulieren bekijken tot minimaal 1 jaar terug.

Moet ik dan alles 1 jaar bewaren?

Nee, niet alles moet een jaar bewaard worden. Het gaat om de verplichte HACCP-registraties. Wat precies verplicht is dat hangt af van de Hygiënecode waar je mee werkt of je eigen HACCP-plan. De niet-verplichte registraties bewaar je zo lang dat nodig is om je systeem te borgen. Heb je bijvoorbeeld schoonmaakschema’s, waarbij sommige onderdelen één keer per jaar moeten worden afgetekend? Dan is het wel handig om dit formulier ook een jaar te bewaren.