Eten en drinken op koningsdag: voorkom een voedselvergiftiging!
Tijdens Koningsdag kun je op straat allerlei lekkere gerechten kopen. Maar als ze niet goed klaargemaakt zijn of verkeerd worden bewaard, kunnen ze je feestdag aardig verpesten.
Hoe voorkom je dat je ziek wordt? Speel zelf voor keurmeester!
Koop je eten op straat, gebruik dan je zintuigen. Als eten niet goed meer is, ruikt het vies en smaakt het niet lekker. Bij twijfel niet kopen dus, en zeker niet eten. Maar ook eten dat er prima uitziet, kan ziekmakers bevatten. Let daarom op de volgende zaken:
- Kijk naar het kraampje, keukengerei en de kok. Zien ze er schoon en fris uit?
- Eten en drinken hoort niet op de grond te staan.
- Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.
- Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen.
- Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat.
- Koop geen vlees dat aangebrand, rauw of niet goed gaar is.
Lees meer over veilig eten op het Voedingscentrum.
Verkoop je zelf eten of drinken op markten tijdens koningsdag?
Ook op markten en evenementen moet het bereiden, verwerken, verkopen of weggeven van eten veilig gebeuren. De NVWA ziet erop toe dat zowel ondernemers als particulieren die levensmiddelen aanbieden zich aan de regels houden. De betreffende bereider kan verantwoordelijk worden gesteld als door zijn voedsel iemand ziek raakt. Producenten, verwerkers en distributeurs van levensmiddelen moeten werken met een voedselveiligheidsplan of HACCP-plan, of met een kant-en-klare hygiënecode van een brancheorganisatie.
Bekijk hier de regels: de regels van de NVWA.
Bron: NVWA en Voedingscentrum