Diepvriesgroenten mogelijk besmet met Listeria monocytogenes

In diverse landen in Europa, ook in Nederland, zijn diepvriesgroenten op de markt gekomen die mogelijk besmet zijn met Listeria monocytogenes. Dit blijkt uit een melding van de EFSA. De NVWA heeft ook een bericht op zijn website geplaatst. De ingevroren groenten komen uit een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De producten worden uit de handel gehaald.

maaltijden invriezen

Bedrijven die diepvriesgroenten hebben ontvangen die mogelijk besmet zijn worden geïnformeerd door hun leverancier. De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in andere producten. Neem contact op met de NVWA wanneer u als bedrijf besmette groenten hebt ontvangen en/of verwerkt. Als bedrijf bent u verantwoordelijk voor het waarschuwen van consumenten of andere bedrijven die besmette producten van u hebben ontvangen.

Zijn besmette groenten gevaarlijk?

De kans op een voedselinfectie van de bacterie Listeria monocytogenes (Listeriose) is het grootst bij risicogroepen, pas geboren baby’s, ouderen, zwangere vrouwen en volwassen met een verzwakt afweersysteem. Twijfelt u of de levensmiddelen die u hebt ontvangen veilig zijn? Zorg er dan voor dat u deze goed verhit. Verhitting (min. 2 minuten boven 70 graden Celsius in de kern) zorgt ervoor dat de bacterie wordt gedood en dan kan de bacterie geen voedselinfectie meer veroorzaken.

Al meerdere mensen ziek

In totaal zijn er al 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten die in de fabriek in Hongarije zijn verwerkt. Daarvan zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. De zieken mensen komen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt.

Bron: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2018/07/12/terugroepacties-ingevroren-groenten-afkomstig-van-hongaarse-fabriek