De nieuwe aanpak van de NVWA – prof. dr. Bernd van der Meulen

Interview met prof. dr. Bernd van der Meulen over de nieuwe aanpak van de NVWA

De nieuwe aanpak van de NVWA is dat ze er bovenop zitten, meer nog dan vroeger en sneller.

Bij een eventuele uitbraak van een voedselveiligheidsprobleem is de organisatie, de instelling, de cateraar verantwoordelijk tegenover diegene die het probleem treft en tegenover de inspectie, bijvoorbeeld de NVWA. Binnen een organisatie is diegene die de fouten gemaakt heeft verantwoordelijk tegenover zijn werkgever.

Om te voldoen aan de nieuwe eisen van de NVWA moet je de zaken op orde hebben. Dat betekend aandacht en zorgvuldigheid en daar kun je bij geholpen worden.

Het nieuwe controlebeleid van de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een jaar geleden met een eenduidiger, stringenter en transparanter toezichtaanpak en interventiebeleid. Verzorgings-, zieken- en verpleeghuizen en ook horeca, ambachtelijke ondernemers en retailbedrijven zijn sinds 15 februari 2017 gehouden aan de nieuwe toezichtaanpak.

De aanpak is:

  • Eenduidig door onder andere een heldere beoordeling in klassen,
  • Transparant door het gebruik van een matrix en via actieve openbaarmaking en
  • Stringent door snellere sancties, het stapelen van overtredingen en hogere boetes.


Download de whitepaper over het controlebeleid van de NVWA

Bernd van der Meulen op het Nationaal Congres Veilig Voedsel 2018

Bernd van der Meulen was spreker op het Nationaal Congres Veilig Voedsel op 8 februari 2018. Hij is directeur van het European Institute for Food Law en hoogleraar levensmiddelenrecht aan Wageningen Universiteit. Het Instituut verzamelt, creëert en deelt kennis van het levensmiddelenrecht door middel van publicaties, opleidingen, trainingen (ook in-house) en consultancy. Tevens werkt hij als vrijwilliger mee bij de Voedselbank Amsterdam.

Het congres dat ging over het nieuwe controlebeleid van de NVWA was weer een groot succes. Was u er niet bij? Bekijk dan nu de presentaties, om toch op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen.

bernd van der meulen