Covid-19 en voedselveiligheid

Is besmetting van het coronavirus via voeding mogelijk?

Voor zover bekend wordt Covid-19 overgedragen van mens op mens (of dier). De besmetting van het virus gebeurt voornamelijk door de ademhalingsdruppels die verspreid worden tijdens ademen, hoesten of niezen. Coronavirussen hebben een gastheer nodig om te blijven overleven. Toch is uit onderzoeken gebleken dat Covid-19 enkele dagen op voorwerpen kan overleven. Het is echter nog niet aangetoond dat een persoon via een voorwerp (bijv. de verpakking) ook besmet kan raken. Het is nog niet bekend of besmetting van Covid-19 via voeding mogelijk is. Er is op het moment van schrijven nog geen besmetting via voeding vastgesteld.

Welke maatregelen zijn er nodig bij het verwerken van voeding om besmetting van Covid-19 te voorkomen?

Voor organisaties of bedrijven die voeding verwerken of bereiden zijn er al allerlei hygiënevoorschriften vastgelegd om ook besmetting van andere micro-organismen via de voeding te voorkomen. Veel van die hygiënemaatregelen komen overeen met de maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig en goed je handen wassen of het voorkomen van onbewuste handelingen (zoals aan je gezicht zitten).

Eventuele extra maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat je collega’s of klanten waarmee je in contact bent besmet. Denk bijvoorbeeld aan voldoende afstand houden of thuis blijven bij het hebben van symptomen van het coronavirus. Volg hiervoor (minimaal) de maatregelen die vanuit de overheid worden gecommuniceerd.

Hoe kan Stichting Veiligvoedsel.nl helpen met het voorkomen van een coronabesmetting?

Audit

De adviseurs van Stichting Veiligvoedsel.nl onderzoeken tijdens een HACCP-audit (onder andere) de actuele status van de hygiënische werkwijze en persoonlijke hygiëne op de plek(ken) waar wordt gewerkt met voeding. Blijkt uit de audit dat op deze onderdelen nog verbetering mogelijk is, dan zegt dat ook iets over het naleven van de corona-maatregelen. Ook benieuwd naar de actuele status van de HACCP? Vraag dan nu een audit of nulmeting aan.

Meer informatie over audits

Training en opleiding

Ook tijdens deze periode blijkt weer dat het gedrag van de mensen invloed heeft op het aantal besmettingen. Dit geldt voor het aantal corona-besmettingen, maar ook voor voedselbesmettingen. Als sinds de oprichting van Stichting Veiligvoedsel.nl staat in ons adagium: “Mensen borgen zekerheid”. Wij zijn van mening dat kennisoverdracht en motivatie een belangrijk onderdeel is van het borgen van de voedselveiligheid. Juist in deze periode is het belangrijk dat uw medewerkers op één lijn zitten in het naleven van de basis hygiëne.

Met de juiste maatregelen is het (op het moment van schrijven) mogelijk een fysieke HACCP-training op uw locatie te verzorgen. Vindt u het toch een te groot risico om een groep medewerkers bij elkaar te zetten in één ruimte? Bekijk dan onze digitale mogelijkheden, zoals e-learning of de online training (via video-verbinding).

Meer informatie over trainingen

Corona-check

Doet u al een corona-audit of corona-check? Wij zien in de praktijk dat veel van onze klanten een eigen corona-auditlijst of een check op symptomen hebben bij binnenkomst van bezoekers. Checkbuster NXT is een handige audit-tool die het uitvoeren van zo’n audit of check eenvoudiger maakt.

Welkomstcheck
De Welkomstcheck is een eenvoudige manier om uw bezoekers te vragen naar hun gezondheid met betrekking tot Corona. Door het invullen van een korte vragenlijst ziet uw bezoeker met behulp van een groen of rood scherm of hij welkom is. De bezoekers starten de vragenlijst zelf op met behulp van een poster met QR-scan bij de ingang. Dit scheelt u kostbare tijd én borgt het voorkomen van besmetting. Voor deze Welkomstcheck gebruikt u een poster van Checkbuster, er is zowel een gepersonaliseerde versie als openbare versie beschikbaar. Voor meer informatie gaat u naar https://welkomstcheck.nl.

Corona-audit met Checkbuster
Checkbuster NXT is een online audit- en registratietool dat breed inzetbaar is. Gebruik Checkbuster NXT bijvoorbeeld voor uw HACCP-audit, legionella-controles of een corona-audit. Stichting Veiligvoedsel.nl is partner van Checkbuster. Wij gebruiken de app zelf voor onze eigen audits en ondersteunen klanten die de app zelf gebruiken voor HACCP-audits en/of registraties. Uiteraard helpen wij u ook graag wanneer u de app voor andere doelen dan de HACCP wilt gebruiken.

Meer informatie over Checkbuster