Kleinschalig wonen: De borging van voedselveiligheid

In januari vond alweer de vierde editie plaats van het Nationaal Congres Veilig Voedsel, dit jaar in het Miele Experience Center te Vianen. Tijdens deze editie werd vooral aandacht geschonken aan kleinschalig wonen oftewel de (kleinschalige) woongroepen. Een trend die we waarnemen in de zorg waarbij nog veel vragen heersen over de naleving van alle regels en een veilige maaltijd in combinatie met het creëren van een huiselijke sfeer.

NCVV congres

Thema: ‘Kleinschalig wonen’

Het thema van dit jaar’s congres was: ’20 jaar HACCP, van grootkeuken naar kleinschalig wonen’. Dit thema werd besproken door de verschillende sprekers, zoals Gert-Jan Hemmers, Directeur van Stichting Veiligvoedsel.nl, Wim Nicolaas van zorginstelling Vecht en IJssel en Manon Koster, projectsecretaris van het ministerie van VWS. Daarnaast sprak Jan Rolloos van Condi Food over het meten van de versheid van producten en hoe dit in de toekomst op eenvoudige wijze met innovatieve technieken gecontroleerd kan worden. Het programma werd op enthousiaste wijze aan elkaar geregen door dagvoorzitter Saskia Paulissen.

Gert-Jan Hemmers presenteerde het ‘grote HACCP onderzoek’ van Veiligvoedsel.nl. ”Er zijn altijd zaken die beter kunnen. In kleinschalig wonen is maar liefst 70% niet opgeleid over HACCP, dat is wel pijnlijk.” Hemmers liet ook weten dat er een platform komt voor kleinschalig wonen. Vanaf 15 april gaat dit platform live. Wim Nicolaas, directeur van Vecht en IJssel, sprak niet over kleinschaligheid, maar over gekoesterd wonen. ”Natuurlijk is er aandacht voor hygiëne, maar als familie meehelpt met koken, gaan wij hen niet vragen de trouwring af te doen. We nemen dit risico bewust”, aldus Wim Nicolaas. De presentaties van de sprekers zijn hier te bekijken.

Nationaal Congres Veilig Voedsel HACCP NCVV

De overheid over regels

Manon Koster van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak over het overheidsproject ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’. Bij dit project zijn 151 zorginstellingen betrokken. Een aantal van deze organisaties gaven al aan dat de HACCP-regels problematisch waren. Daarom zal gekeken worden of de wet- en regelgeving inderdaad knellend is en of hier iets aan verandert moet worden. Mevrouw M. Koster benadrukte dat de overheid ook een betere kwaliteit van de zorg nastreeft. Later zullen ook andere partijen bij het project betrokken worden, zoals de NVWA en het voedingscentrum.

Knelpunten en Oplossingen

Tijdens het congres was er meermaals de mogelijkheid voor de aanwezigen om met elkaar in discussie te gaan. Uit deze interactieve sessies kwamen allerlei knelpunten vaar voren en oplossingen voor in de praktijk. Deze knelpunten en oplossingen zijn door Stichting Veiligvoedsel.nl geanalyseerd en overzichtelijk gepresenteerd. Bekijk ze hier. Zo kwam ook aan het licht dat het voor medewerkers van zorginstellingen soms moeilijk is om een lekkere en veilige maaltijd te combineren met alle andere werkzaamheden in de zorg. ”De focus ligt niet altijd (alleen) op voeding”, aldus één van de bezoekers.

Workshops

Dat het Nationaal Congres Veilig Voedsel een interactief evenement is, werd ook bewezen met de georganiseerde workshops. Zo hadden de aanwezigen de mogelijkheid een kookworkshop van Miele bij te wonen, voor een snelle en moderne hap in een kleinschalige setting.

Workshop Veilig Voedsel Kleinschalig wonen Zorg

De tweede workshop gaf uitleg over de mogelijkheid tot digitale registraties. In de derde workshop werd gepresenteerd hoe gemalen voeding lekker bereid kan worden (met een proeverij) en in de laatste workshop werd dieper ingegaan op hoe hygiënisch gewerkt kan worden bij kleinschalig wonen. Het overheerlijke recept van de kookworkshop staat online en is hier te vinden.

Veiligvoedsel.nl biedt hulp bij knelpunten

Tijdens het Nationaal Congres Veilig Voedsel werd duidelijk dat de problemen zoals genoemd in de interactieve discussieronde niet onoplosbaar zijn. Sterker nog, de verschillende groepen wisten zelf met oplossingen te komen. Hierbij lag de nadruk op training en workshops voor personeel en vrijwilligers, communicatie, positivisme en het geven van feedback. Bij Veiligvoedsel.nl erkennen we de benoemde knelpunten uit de praktijk. Juist bij deze knelpunten kunnen wij uw organisatie ondersteunen en begeleiden, waarbij vooral wordt geluisterd naar wat u belangrijk vindt.

Stichting Veiligvoedsel.nl kan bij het borgen van veilig voedsel oplossingen bieden aan de hand van praktische en eenvoudige methodes, training en begeleiding. Zo heeft Veiligvoedsel.nl een E-learning en training ontwikkeld speciaal voor kleinschalig wonen en woongroepen.

Weten wat Veiligvoedsel.nl voor u kan betekenen?
Wij nemen graag contact met u op of bel naar 050-311 95 20.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws