Bewaarwijzer voor geopende producten in koelkast

Voedsel is slechts beperkt houdbaar. De houdbaarheidsdatum op de verpakking van etenswaren geeft aan hoelang producten bewaard kunnen blijven in de koelkast. Na het openen van een verpakking geldt deze datum vaak niet meer en wijzigt de bewaartermijn. Vraagt u zich af hoelang u voedsel kunt bewaren? Helemaal wanneer het aangebroken is? De onderstaande bewaarwijzer voor geopende producten in de koelkast geeft u een handvat. 

Door etenswaren op de juiste manier te bewaren, is de kans op bederf een stuk kleiner. Als basisregel kan aangehouden worden: wat bij de supermarkt of bij de leverancier uit het koelvak komt, bewaar dit in de koelkast. Producten die in het schap staan, mogen in de voorraadkast.

Een product dient van een openingsdatum of nieuwe THT-datum te worden voorzien als door het openen van de verpakking de bewaartermijn wijzigt. Dit staat altijd vermeld op de verpakking bijvoorbeeld: “na openen enkele dagen gekoeld houdbaar”, “na openen in de koelkast een week houdbaar” of “na opening beperkt houdbaar”.

Coderen

Producten, zoals verse melk, die in de supermarkt of bij de leverancier al gekoeld worden bewaard, zijn na opening te gebruiken tot de vermelde THT-datum op de verpakking als deze bij < 7 ºC worden opgeslagen. Voorbeelden van producten die gestickerd moeten worden na openen zijn: jam, lang houdbare melk of koffiemelk. Het stickeren of coderen van producten zorgt ervoor dat voor iedereen duidelijk is wanneer het product is geopend en tot wanneer het product te gebruiken is.

Heeft u zelf iets verpakt of weet u het bewaaradvies niet zeker? Dan kunt u de onderstaande richtlijnen hanteren. Onderstaande richtlijnen gelden alleen als uw koelkast een temperatuur heeft tussen de 4 en 7˚C. Werk altijd volgens de bewaarnorm die is aangegeven op de verpakking. Volg deze nauwgezet op. Alle in de bewaarwijzer opgenomen waarden betreffen de richtlijnen opgesteld door het Voedingscentrum.

Bewaarwijzer