Resultaten eerste inspectie allergeneninformatie niet-verpakte levensmiddelen NVWA beschikbaar

Sinds 2021 inspecteert de NVWA de allergeneninformatie van niet-verpakte levensmiddelen in de horeca, ambachtelijke bedrijven en retail. Dit is een vast onderdeel geworden van de risicogerichte inspecties. De wetgeving met betrekking tot allergeneninformatie is al in 2014 aangescherpt. Er zijn steeds meer mensen met een voedselallergie en met de juiste informatie kunnen zij met meer vertrouwen buiten de deur eten.

Welke vragen worden gesteld bij een inspectie?

De allergeneninformatie bij niet-verpakte levensmiddelen is een onderdeel van de risicogerichte inspectie, daarnaast controleert de NVWA onder andere op hygiëne en plaagdierbestrijding. De NVWA stelde een aantal vragen tijdens hun bezoeken.

  • Is er voor gekozen om de allergeneninformatie mondeling of schriftelijk te verstrekken?

Bij mondeling:

  • Staat ergens schriftelijk vermeldt dat consumenten het personeel om informatie kunnen vragen?
  • Is de (mondelinge) allergeneninformatie voor aankoop direct en juist beschikbaar?
  • Is de informatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar voor het personeel en voor de inspecteurs?

Bij schriftelijk:

  • Is het direct duidelijk zichtbaar waar allergeneninformatie beschikbaar is?
  • Is de allergeneninformatie overal beschikbaar waar niet-verpakt levensmiddel te koop is?
  • Is de informatie over allergenen schriftelijk of elektronisch beschikbaar?

Wat gaat er volgens de NVWA vaak mis bij het verstrekken van de allergeninformatie?

Volgens de NVWA geeft iets meer dan de helft van de geïnspecteerde bedrijven geeft de allergeneninformatie niet op de juiste manier. Er zijn een aantal punten die de NVWA vaak terug ziet die beter kunnen.

  • Plaats de allergeneninformatie bij het presenteren van producten bij elk product in het schap of in de counter, wanneer u kiest voor schriftelijk informeren.
  • Zorg ervoor dat de allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar is, dat is dus inclusief ingrediëntenlijst en etiketten.
  • Vermeld schriftelijk dat de allergeneninformatie op verzoek beschikbaar is, wanneer u kiest voor mondeling informeren.

Hoe ondersteunen we u bij het voldoen aan de allergenenwetgeving?

Wij controleren bij een eventueel auditbezoek voor de HACCP en voedselveiligheid ook of u voldoet aan de allergenenwetgeving. Heeft u vragen over de allergenenwetgeving? Dan kunt u terecht bij uw Veiligvoedsel-adviseur.

Bent u al in het bezit van een digitaal inspectie systeem, zoals Checkbuster? Voeg de vragen van de NVWA toe aan uw auditlijst. Of maak een lijst voor het invullen van de allergenen per gerecht. U voegt eenvoudig foto’s toe van de etiketten van de ingrediënten en u hebt alles eenvoudig bij elkaar.