Allergenen-informatie op verpakkingen kan duidelijker

Uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO blijkt dat waarschuwingen op voedseletiketten voor allergenen te wensen overlaat. Door gebrekkige etiketinformatie is het lastig voor de consument om te beoordelen of dat het product veilig is om te eten. Iemand met een voedselallergie kan heel erg ziek worden van zelfs maar een heel klein beetje van het allergeen.

Volgens de wetgeving moeten allergenen duidelijk op de verpakking staan. Bijvoorbeeld vet gedrukt of onderstreept. De letterhoogte van de ingrediëntenlijst moet ook minimaal 1,2 millimeter zijn en de voedingswaarde moet duidelijk leesbaar zijn.

Het onderzoek stelt dat deze regelgeving voor etiketten echter veel ruimte overlaat voor invulling door de producenten en supermarkten. Er zijn ruim 300 voedseletiketten in supermarkten geanalyseerd op een reeks van kenmerken die de toegankelijkheid en begrijpelijkheid beïnvloeden van informatie voor consumenten met een allergie of voedselintolerantie. Zo bleek er een grote diversiteit aan formuleringen op te staan.

De onderzoekers ontwikkelden een voorstel voor een optimaal voedseletiket waar mensen met een allergie of intolerantie makkelijk de relevante informatie kunnen vinden. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van allergenenpictogrammen aangeraden en het toevoegen van een goede achtergrond waardoor alle voedselinformatie beter leesbaar is.

Verplichte allergenen

Er zijn in totaal veertien allergenen die vermeld dienen te worden op de verpakking wanneer dit in het voedingsmiddel zit. Ook wanneer ze een ingrediënt zijn van een ander eindproduct. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (onder andere tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren. Daarnaast geldt dit ook voor selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Er bestaat nog al eens verwarring tussen allergieën en intoleranties. Hier zit echter een groot verschil tussen. Een intolerantie is in vergelijking met een allergie minder ernstig en de klachten zijn niet altijd merkbaar. Er treedt bij een allergie daarentegen direct een reactie op.

In het ergste geval is er sprake van een anafylactische shock. Dit is een acute reactie over het gehele lichaam, die uiteindelijk tot bewusteloosheid kan leiden. Bij een anafylactische shock is een adrenaline-injectie nodig om de reactie te stoppen. Patiënten die vaker een shock krijgen, hebben een noodpen met adrenaline bij zich.

De klachten die ontstaan naar aanleiding van een voedselallergie verschillen echter per persoon. Bovendien zijn het klachten die ook door andere oorzaken dan een voedselallergie kunnen ontstaan.  Huid-, luchtweg- en maagdarmklachten zijn de meest voorkomende klachten.

In aanraking

Er zijn verschillende manieren om in aanraking te komen met allergenen. Via de voeding, maar ook bijvoorbeeld door het in te ademen (inhalatieallergenen). Zoals de pollen of door in contact te komen via de huid (contactallergenen). Voorbeelden zijn: sieraden of shampoo.

Bij een voedselallergie reageert je lichaam extreem heftig op bepaalde stoffen in je eten. Normaal gesproken wanneer er een schadelijke stof zoals een bacterie in je lichaam terecht komt dan reageert je immuunsysteem oftewel afweersysteem hierop. Maar bij een voedselallergie maakt je lichaam antistoffen aan tegen de eiwitten die in de voeding voorkomen.

Indringer

Allergenen zijn eiwitten die een allergische reacties kunnen opwekken. Bijvoorbeeld koemelk of noten. De eerste keer dat het allergeen je lichaam binnenkomt herkent je lichaam het niet, het ziet het als een indringer.

Op dat moment worden er antistoffen aangemaakt met het allergeen reageert je immuunsysteem, je afweersysteem overdreven. Het gaat dan om het niet allergische voedselovergevoeligheid. Dit heet een intolerantie.