Aantal Listeria infecties blijft toenemen

Listeria bacterie

In Europa neemt het aantal gevallen van Listeriose toe. Listeriose is de ziekte die het gevolg is van een infectie met Listeria monocytogenes. In 2014 zijn er 16 % meer mensen ziek geworden van de bacterie Listeria dan in 2013. Besmetting gebeurd bijna altijd door het eten van voedingsmiddelen dat bereid is met reeds besmette rauwe producten, zoals rauwmelkse kaas. Voor de kwetsbare groepen zoals ouderen is een listeria-infectie levensbedreigend.

Listeria

Campylobacter bacterie

Ook het aantal mensen dat ziek wordt van een Campylobacter- bacterie is in 2014 met 10% toegenomen in vergelijking met 2013. Campylobacteriose is de meest voorkomende voedselvergiftiging in Europa. Een campylobacter-infectie kan worden voorkomen door rauw vlees en gevogelte goed te verhitten en door kruisbesmetting te voorkomen.

Verbeterde monitoring

Door betere diagnostisering worden er meer zieken geregistreerd. Tevens is de monitoring verbeterd. De oorzaak van het hogere aantal besmettingen met Listeria of Campylobacter hoeft dus niet geheel te liggen aan het daadwerkelijk stijgen van het aantal zieken.

Bron: EVMIEFSA

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws