5 tips voor veilig voedsel

Voorkom ziekte door een voedselvergiftiging of voedselinfectie! Gebruik onderstaande tips voor een optimale voedselveiligheid. Deze tips zijn te gebruiken voor iedereen, bijvoorbeeld thuis in de privésituatie, maar bijvoorbeeld ook voor medewerkers of vrijwilligers van een woonvorm!

joseph met mes

 • Stel de koeling en vriezer in op de juiste temperatuur
  Het is te adviseren om de koelkast in te stellen tussen de 2-4 ºC en de vriezer
 • Scheiding van rauwe en gare voedingsmiddelen
  Voorkom (kruis)besmetting van voeding en etenswaren. Zorg voor een goede scheiding van rauwe levensmiddelen en kant en klare levensmiddelen. Gebruik niet dezelfde materialen voor verschillende producten. Als dit wel nodig is maak dan tussendoor de materialen goed schoon.
 • Controleer de verpakking
  Leer jezelf aan om de verpakking van levensmiddelen te controleren voordat je ze opruimt. Controleer op THT-datum, beschadigingen, versheid en ongedierte. Controleer meteen de THT-datum van de producten die je al in de koelkast of vriezer hebt liggen.
 • Raak de voeding zo min mogelijk aan
  Gebruik hiervoor bestek of andere materialen. Via je handen verspreid je gemakkelijk micro-organismen, zoals bacteriën.
 • Warm kliekjes maximaal één keer opnieuw op
  Het terugkoelen en opnieuw opwarmen van restjes vormt een risico, omdat bij het afkoelen de temperatuur lang in de temperatuurszone zit die ideaal is voor de groei van micro-organismen. Verdeel kliekjes daarom in porties en zorg dat het binnen een uur is afgekoeld en in de koeling staat.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws