Hoe past u de 2-uurs ongekoeld bewaarregeling toe?

Wanneer wordt de 2-uurs ongekoeld bewaarregeling toegepast?

De 2-uurs ongekoeld bewaarregeling is een warenwet regel die is ontworpen voor catering en is voornamelijk van toepassing bij buffetten en zelfbedieningsrestaurants. De regeling kan ook worden toegepast bij serveerwagens. Het aanleveren van bederfelijke koude maaltijdcomponenten in een 2-uurs ongekoeld bewaartraject mag enkel als de organisatie ‘zicht kan houden’ op de consument.

Deze regeling mag onder andere gebruikt worden volgens de Hygiënecode voor kleine instellingen, de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de Hygiënecode voor contract- en inflightcatering.

Wat houdt de 2-uurs ongekoeld bewaarregeling in?

Bederfelijke koude producten/ maaltijdcomponenten mogen maximaal 2 uur ongekoeld bewaard worden voordat deze geconsumeerd worden. De tijd wordt berekend vanaf het moment dat de voedingsmiddelen uit de koeling zijn gehaald.

Hoe moet de 2-uurs ongekoeld bewaren worden geregistreerd?

Er zijn verschillende methodes om de 2-uurs ongekoeld bewaarregeling te registreren:

  • Het restaurant, het buffet of de serveerwagen is maar 2 uur open. De tijd van het presenteren van de producten hoeft dan niet geregistreerd te worden. Zorg er wel voor dat in een instructie omschreven staat dat de bederfelijke koele producten kort voor openingstijd uit de koeling worden gehaald. Na sluitingstijd worden alle koude bederfelijke producten weggegooid.
  • Bij restaurants of in uitgiftebuffets die langer dan 2 uur open zijn kan worden gewerkt met het merken de producten. Aan het merkje of de sticker is te zien wanneer de producten weg moeten worden gegooid en dat ze niet terug in de koeling mogen worden geplaatst.
  • Indien maaltijden (over afdelingen) worden verspreidt is het belangrijk om in de instructie te omschrijven op welk tijdstip de maaltijden vernietigd moeten worden. Bovendien moet er in de instructie staan omschreven dat de maaltijden niet meer in de (afdelings) koelkast mag worden geplaatst.
  • Bij transport mag de regeling alleen worden toegepast indien de organisatie zicht kan houden op de consument. Dit kan dus alleen bij interne consumenten en niet bij particulieren. Er moet aan de consument gecommuniceerd worden dat de maaltijdcomponenten niet meer in de koelkast mogen worden geplaatst en voor welk tijdstip de maaltijden moeten zijn geconsumeerd.

Tip: Maak gebruik van de Veiligvoedsel-agenda en u heeft meteen uw werkinstructie op orde.

Een greep uit de mogelijkheden

Nieuws